Pacienti často nevědí o možnosti léčby závislosti na tabáku

Je smutnou skutečností, že i když kuřáků mírně ubývá, dle nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu kouří 24,6 % naší dospělé populace. A bohužel je také pravdou, že drtivá většina kuřáků neví, že roční úspěšnost odvykání kouření je se specializovanou léčbou (kombinace psycho + farmakoterapie) asi 10x vyšší než při neasistovaném pokusu (3‒4 % vs. 30‒40 %).  A když už jsme u čísel, jiní lékaři z VFN k nám do Centra pro závislé na tabáku odesílají méně než 5 % našich pacientů. Většinou k nám chodí na doporučení bývalého pacienta nebo si nás najdou na internetu.

Dnes a denně se setkáváme s pacienty, kteří říkají „kdybych byl o vás věděl dřív, dávno jsem nekouřil…“ a „tolik let jsem se o to pokoušela sama, a přitom jste za rohem…“ a podobně. Je to škoda.

Je to škoda pro pacienty samotné, pro zdravotníky, kteří se musí zabývat onemocněními a jejich komplikacemi, které by vůbec nemusely vzniknout. Je to také zbytečná a veliká finanční ztráta pro zdravotní systém.  Přitom jasné doporučení přestat kouřit a předání kontaktu na léčbu zabere maximálně desítky vteřin a zachránit může několik let života.

Naše centrum objednává pacienty denně v pracovní době na čísle 22496/6608 (číslo s úvodní informací) nebo 22496/6603 (přímá linka).

Děkujeme za spolupráci a péči o vaše pacienty.

MUDr. Lenka Štěpánková za pracovníky Centra pro závislé na tabáku 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK