Na psychiatrické klinice vzniklo Centrum krizové péče

Centrum krizové péče VFN zahájilo svůj provoz v lednu letošního roku a organizačně ho zajišťuje Psychiatrická klinika VFN. Nové centrum nabízí bezprostřední pomoc a podporu lidem, kteří se ocitli v krizové životní situaci. Jeho služby již vyhledalo bezmála sto klientů a snaha je o další rozšiřování spolupráce především se Společným příjmem interně nemocných, který tvoří hlavní vstupní bránu pacientů do VFN.

„V Centru krizové péče pomáháme lidem, u kterých se projevují příznaky duševního onemocnění nebo kteří prožívají úzkostné a depresivní stavy, trápí je sebevražedné myšlenky, potýkají se s finančními, partnerskými, rodinnými a osobními problémy. Často se jedná i o oběti domácího násilí či jiného trestního činu nebo o lidi, kteří se vyrovnávají se ztrátou někoho blízkého a nejsou schopni si pomoci vlastními silami. Kromě pomoci s konstruktivním řešením zároveň klientům pomáháme v orientaci při hledání adekvátní podpory,“ uvedl koordinátor Centra krizové péče (CKP) PhDr. Milan Demjanenko s tím, že CKP nenahrazuje soustavnou ambulantní psychiatrickou péči.

Velkou výhodou CKP VFN je fakt, že pracoviště disponuje zkušenými lidmi všech profesí a odborností, které jsou pro úspěšný a smysluplný chod centra potřeba. Nechybí zde psychiatři, psychiatrické sestry, psychologové, nemocniční kaplan, sociální pracovník, adiktolog, nutriční terapeut a další terapeuti s výcvikem v různých psychoterapeutických směrech. Psychiatrická klinika navíc dlouhodobě spolupracuje s organizací Fokus Praha a ESET-HELP, a může tak svým pacientům poskytnout kontinuální pokračování zdravotní péče a nabídnout sociální služby i poté, co opustí zdravotnické zařízení. „Benefitem je i bezprostřední dostupnost péče a lokalizace v centru metropole. Zájemci se mohou objednat na den a čas, který jim vyhovuje, ale zároveň mohou přijít i bez objednání. V současnosti zde neexistuje žádná čekací doba, což bychom chtěli zachovat i do budoucna,“ doplnil přednosta kliniky doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D.

Krizové služby prokazatelně prospívají psychickému stavu uživatelů, zvyšují spokojenost pacientů samotných i jejich rodin, snižují počet hospitalizací a v neposlední řadě také snižují ekonomické náklady.