Kulový blesk ve VFN. Všimli jste si?

V průběhu měsíce došlo k velkému stěhování, které v naší nemocnici nemá obdoby. Logisticky náročnou operaci zvládly geriatrická, dermatovenerologická a 3. interní klinika na jedničku.

Začalo to v Londýnské…
… tady Geriatrická klinika VFN a 1. LF uvolnila první patro pro dermatovenerologickou kliniku a dočasně jejím pacientům poskytla azyl.

„Spolupráce s dermatovenerologickou klinikou je excelentní, z našeho pohledu vše probíhalo hladce.  Největší zátěží pro naše pacienty a pro personál byla velká hlučnost a prašnost při stavebních úpravách. Jako větší problém pak pro geriatrii a pro celou VFN vidím ve snížení lůžkového fondu geriatrické kliniky o 20 lůžek (tedy snížení o 28 %),“okomentoval vše primář MUDr. Tomáš Richter, Ph.D.

… pokračovalo na Dermatovenerologické klinice VFN a 1. LF UK v hlavním areálu…
„Od 22. února dočasně najdete lůžkové oddělení dermatovenerologické kliniky v 1. patře budovy geriatrie v Londýnské ulici. Máme tady pro své pacienty k dispozici 15 lůžek v 5 pokojích, 10 lůžek je vyhrazených pro pacienty se závažnými kožními chorobami a 5 pro onkologické pacienty, léčící se s kožními nádory. Celé stěhování proběhlo během dvou týdnů. Nejnáročnější to bylo zejména pro sestry, které musely přemístit veškeré potřebné vybavení lůžkového oddělení z našich prostor v areálu VFN do budovy geriatrie v Londýnské ulici,“ říká primářka MUDr. Ivana Krajsová, MBA, a dodává: „Následující měsíce nebudou pro naše zaměstnance ani pacienty jednoduché. Mít část provozu ve 20minutové pěší vzdálenosti od hlavního areálu VFN a od pracovišť na fakultní poliklinice bude vyžadovat změny v zaběhnutém pracovním režimu i změny v logistice, například v dovozu cytostatik či biologické léčby z lékárny. Také pacienti se budou muset na jakékoliv vyšetření či operaci převážet sanitními vozy tam a zpět. Věříme ale, že to s pomocí vedení nemocnice zvládneme, a stejně tak věříme, že se, jak bylo slíbeno, po dvou letech vrátíme zpět do našich prostor v areálu VFN.

… a skončilo na 3. interní klinice…
„Dochází k domluvené rekonstrukci jednotky intenzivní metabolické péče a části lůžkového oddělení D3, kde vznikne bariatrický pokoj. Rekonstrukce je financována z dotačních peněz REAKT,“ vysvětluje vrchní setra kliniky Mgr. Světla Krutská a pokračuje: „Celá akce je naplánovaná na 10 měsíců, takže jsme s vedením nemocnice koncem loňského roku intenzivně řešili, do jakých náhradních prostor se přestěhujeme. Nejvýhodnější se ukázala budova A 13. Budeme tam provozovat lůžkové oddělení a jednotku intenzivní metabolické péče v jednodušším režimu. Ve dvou pokojích zůstane stejný počet lůžek – šest. Naše lůžkové oddělení mělo 19 postelí a na dermatologii je 16, takže zachováme plný provoz.
Tady jsme všechno vystěhovali, aby mohly začít stavební práce, a moc děkuji kožní klinice za perfektní organizaci. Vše bylo vystěhované a připravené. My si jen vymalujeme, zapojují se centrální rozvody kyslíku, rozšiřují se elektrické sítě, počítačové sítě, telefonní linky. A od začátku března zase normálně fungujeme. Máme tři oddělení v budově A 10, proto si myslím, že organizace práce nebude natolik náročná a bude logisticky zvládnutelná. Ale samozřejmě provoz a čas ukáže, co všechno je potřeba zařídit, změnit a vychytat.“