Každý den se v ČR narodí 23 dětí předčasně

Celosvětově přijde každý rok příliš brzy na svět 15 milionů dětí. Pro spokojenost a zdravý vývoj miminek do dlaně je zcela zásadní blízkost a dotek rodičů. Právě mezilidský kontakt a minimalizace stresové zátěže byly hlavním tématem letošního Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad.

Gynekologicko-porodnická klinika VFN a rodičovská organizace Nedoklubko, která s klinikou dlouhodobě spolupracuje, přiblížily na listopadové tiskové konferenci specifika vývojové péče o ta nejmenší miminka. „Česká neonatologie zachraňuje děti s neuvěřitelně nízkou porodní hmotností, a to i pod 500 gramů. Pro zdárné prospívání předčasně narozených dětí je důležité plné nasazení špičkového zdravotnického personálu, který stále častěji pracuje podle principů komplexní vývojové péče chránící neurobehaviorální vývoj novorozence. Díky ní také mohou rodiče pečovat o své děti přímo na oddělení. Není pochyb o tom, že zahrnutí zásad a postupů vývojové péče do práce neonatologických oddělení výrazně zvyšuje celkovou kvalitu pracoviště,“ shrnul situaci prof. David Cibula, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Podle prof. Richarda Plavky, primáře perinatologického centra kliniky, je neonatologie jedním z nejkrásnějších medicínských oborů, protože se lékařům za jejich čas a entuziasmus nesmírně odvděčuje: „Výsledky, které vidíme spolu s rodinami, jsou úžasné a je jich dnes většina pozitivních. Řešíme velmi specifické oblasti pro co nejlepší prognózu dětí na jejich dlouhodobý vývoj.”

Rodiče předčasně narozených dětí, lékaře i zdravotní sestřičky a ostatní zdravotníky propojuje a podporuje již 20 let právě Nedoklubko, které spolupracuje s neonatologickými odděleními po celé republice. „Každý rok v rámci oslav světového dne s radostí děkujeme zdravotníkům, kteří pečují o předčasně narozená a nemocná miminka. Ať už upozorněním na jejich ohromné nasazení, osvětou problematiky předčasného porodu, drobným dárkem, nebo osobním poděkováním,“ doplnila ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

Děti a rodiče patří od první chvíle k sobě
Zapojení rodičů do péče o nezralého novorozence je potřebné a nutné především proto, že dítě se po předčasném porodu ocitá v nepřirozeném prostředí intenzivní péče. Je obklopeno prostředím a vjemy, které jsou zcela odlišné od prostředí matčiny dělohy. „Přítomnost rodičů, těsný kontakt, společný pobyt, doteky a všechny smyslové vjemy pomáhají pozitivně dalšímu vývoji dítěte. Víme, že v tomto ohledu je spolupráce rodičů s personálem naprosto nenahraditelná,“ vysvětluje sestra školitelka pro neonatologii Zuzana Tomášková, která na gynekologicko-porodnické klinice vede kurz vývojové péče. Od roku 2019 jej absolvovaly stovky zdravotníků i koordinátorek Nedoklubka z celé ČR a zájem o toto téma stále roste. 

Více o možnostech zapojení rodičů do vývojové péče o předčasně narozené děti si můžete přečíst v článku z knihy Když přichází na svět miminka do dlaně. 


Foto: Radoslav Vnenčák