Pacienti s 200 a více kily nejsou vzácností. Dokážeme jim pomoci!

Zatímco dříve bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, v současnosti za našimi odborníky ve VFN běžně přicházejí lidé
s hmotností nad 200 kilogramů. VFN se zapojila do programu XXL center a jako jedna z prvních nemocnic vybaví klíčové kliniky speciálními operačními stoly či lůžky s potřebnou nosností. V dubnu pak zahájí stavbu nové metabolické jednotky intenzivní péče.

„Za více než dvacet let, kdy se věnuji obezitologii, jsme se v české populaci posunuli o jednu až dvě hmotnostní kategorie výš. Dříve jsme za váhový extrém považovali sto padesát až sto osmdesát kilo, dnes za námi každý týden přijde pacient s dvě stě a více kily, což
s sebou nese velké komplikace v akutní i následné léčbě,“ říká prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., vedoucí lékař XXL centra
III. interní kliniky VFN a 1. LF UK. Zároveň ale podle něj máme účinné prostředky, které dokážou pomoci. „Pro zlepšení stavu pacienta je klíčová lékařská, nutriční a psychologická diagnostika, dále následná volba postupů a jejich načasování,“ dodává profesor Matoulek.

Co nejvíce informací o pacientovi
Pacient s obezitou často trpí řadou přidružených onemocnění, ať už jde o cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak, dyslipidemii (abnormálně zvýšené hladiny tuků v krvi) a podobně, což je při nastavování dietního režimu potřeba brát v potaz. „V rámci odebírání anamnézy získáme o pacientovi maximum informací. Zajímáme se o jeho choroby, užívání léků, alergie, vztah k aktivnímu pohybu a zkušenosti s dietami, aby mu režim mohl být uzpůsobený na míru,“ popisuje důležité kroky Mgr. Alžběta Staňová, nutriční terapeutka III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

S podporou psychologa
V celém procesu výrazné redukce hmotnosti je často nezbytná dlouhodobá spolupráce s psychologem. „Mapujeme potenciální překážky v hubnutí a podporujeme pacienta při vytváření účinnějších strategií zvládání stresu. Do určité míry všichni ovlivňujeme emoce jídlem, je to vývojová přirozenost. Problém nastává až tehdy, když tato strategie výrazně dominuje nad ostatními při řešení nějakého problému,“ vysvětluje PhDr. Nelly Kalinová, psycholožka III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Bari-metabolické výkony
Jedním z řešení morbidní obezity a komorbidit s ní spojených jsou bariatrické metody. Indikace k operaci stanovují lékaři společně v rámci bariatrického týmu. Chirurgický výkon (bariatricko-metabolická chirurgie) je vysoce efektivní metoda. Váhové úbytky jsou dlouhodobé, představují redukci 30–75 % z nadměrné tělesné hmotnosti v závislosti na složitosti operačního výkonu.  „Jednodušší restrikční výkony preferujeme většinou u mladších pacientů s nižším stupněm obezity a bez přidružených závažných chorob. Starší nemocní s metabolickým syndromem a dalšími závažnými onemocněními jsou spíše indikováni k náročnějším kombinovaným výkonům,“ říká MUDr. Robert Hvižď, lékař z I. chirurgické kliniky VFN a 1. LF UK. Příprava na samotný výkon začíná minimálně tři měsíce předem. Velmi důležité je pak předávání informací mezi pacienty i po bariatrickém výkonu. Režim po bariatrii je důležité upravovat individuálně. „Díky pravidelnému setkávání pacientů před bariatrií a po ní v rámci BARI klubu víme, že teorie je skvělá, ale osobní zkušenost nikdy nepřekoná,“ komentuje následnou péči nutriční terapeutka Mgr. Alžběta Staňová.

Jedinečný program XXL centra
Všeobecná fakultní nemocnice se jako první zdravotnické zařízení v ČR zapojila do projektu center XXL se statutem Ministerstva zdravotnictví ČR. V současné době je pro vybudování XXL centra ve VFN hotová projektová dokumentace, schválené stavební povolení a v dubnu letošního roku bude zahájena stavba metabolické JIP. Ta by měla morbidně obézním pacientům začít sloužit ještě do konce roku 2023. Klíčové kliniky pak budou postupně vybavovány speciálními operačními sály, stoly, lůžky s potřebnou nosností, speciálně uzpůsobenými vyšetřovacími přístroji a dalším zařízením. Od loňského roku disponuje VFN unikátní XXL sanitkou vybavenou speciálními elektrohydraulickými nosítky pro snadnější manipulaci s obézním pacientem, schodolezem a dalšími zařízeními.