Nový fit jídelníček v porodnici U Apolináře má šťávu!

Oddělení nutričních terapeutů VFN uvítalo nová zjištění týkající se stravování kojících žen. V porodnici Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN zavádí pro ženy po porodu zcela novou fit dietu na míru, která splňuje předpoklady zdravé výživy podle WHO a odborných společností. Podrobněji jsme nový jídelníček probrali s vedoucí nutričních terapeutů Mgr. Lucií Růžičkovou a nutriční terapeutkou Lenkou Křížanovou.

Co může jíst žena, která kojí?
Kolem stravy pro kojící ženy existuje mnoho mýtů, které věda nepotvrdila. Porodnice U Apolináře podporuje nejnovější studie, které ukazují, že nadýmavé složky potravy do mateřského mléka nepřecházejí. Neprokázalo se například, že by škodila sycená voda, čerstvé pečivo, luštěniny nebo třeba brukvovitá zelenina, a není tudíž důvod, aby se zdravé kojící matky ve stravě zásadně omezovaly.

Jakou stravu mají na oddělení šestinedělí ženy k dispozici?
Mohou si vybrat buď novou „Dietu porodnickou FIT“ s vyšším množstvím vlákniny, zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a luštěnin, nebo tradiční, „nenadýmavou“ porodnickou dietu, která se výše uvedeným potravinám vyhýbá. Obě diety jsou také rozšířeny o svačiny a druhé večeře, aby měly ženy dostatečné množství všech důležitých živin. Ženy do ničeho nenutíme, záleží jen na jejich stravovacích zvyklostech a preferencích. Pokud pohlíží na novou dietu s nedůvěrou, mohou zůstat u tradiční nabídky. Když si svoji volbu během pobytu na šestinedělí rozmyslí, mohou požádat o výměnu.
Pokud si žena v rámci pobytu v porodnici zvolí nadstandardní služby, může si navíc obohatit snídani o další zdravé dobroty. Na oddělení šestinedělí je k dispozici lednice plná mléčných výrobků, džusů, ovocných pyré, v nabídce jsou také ovesné kaše, kojící čaje a další. Ženy si mohou přídavek vybrat podle seznamu potravin, kde jsou symboly označující charakter potraviny, např. s vyšším obsahem bílkovin, s vyšším obsahem energie, bez laktózy, bez lepku.

Co zahrnuje porodnická fit dieta?
Rodička dostane dvakrát týdně rybu a luštěniny, k hlavnímu jídlu je téměř vždy ovoce nebo zelenina. Jídelníček nezahrnuje sladká a smažená jídla, knedlíky s omáčkou ani masné výrobky kromě šunky nejvyšší kvality. Chceme ukázat, že zdravá strava může dobře chutnat i vypadat s využitím běžně dostupných potravin.

A co bufetové snídaně na šestinedělí, které zavádějí některé porodnice?
Snídaně jsme obohatily všem rodičkám, ale do jídelního tabletu. Bufetové snídaně zavádět neplánujeme, a to z několika důvodů. Z pohledu hygienických požadavků by se musel řešit mimo jiné dohled nad výběrem stravy a dodržováním hygienických pravidel rodiček i personálu, garantovat čerstvost a kvalitu nabízených potravin. Roli hrají i důvody ekonomické a etické. Chceme zabránit plýtvání a potraviny nabízet efektivně. Potraviny nabízené formou bufetu bychom museli zabalit zvlášť a zbytky jídla podle předpisů vyhazovat. V neposlední řadě nechceme diskriminovat ženy na rizikovém oddělení nebo například ženy po císařském řezu, které jsou méně pohyblivé a k takto nabízené snídani by se včas nebo vůbec nedostaly. Navíc bufetové snídaně neřeší stravu celodenní.

Co když má žena nějaké dietní omezení? Může s někým svoji dietu konzultovat?
Ano, může využít služby nutriční terapeutky, která na porodnici působí a zajistí, aby se strava pokud možno co nejvíce přizpůsobila jejím preferencím. Nabízíme také vegetariánskou variantu diety. Při alergiích nebo intolerancích jsme schopni připravit jídelníček na míru.

Jak se díváte na jídlo, které si ženy na šestinedělí donesou sami? Máte pro ně nějaká doporučení?
 Proti donesené stravě nic nemáme, jen musí splňovat hygienické a expirační předpisy. Pacientce označíme potraviny štítkem a uložíme je do lednice, která je k dispozici na pokoji.