Pacientské simulátory na Albertově využívají i lékaři z VFN

Centrum medicínských simulací Fyziologického ústavu 1. LF UK má na starosti MUDr. Mikuláš Vlček. Výukové pracoviště slouží hlavně medikům z 1. LF UK, ale také zdravotníkům z VFN. Někteří z lékařů zde na simulátorech také vyučují. SIM centrum patří k nejlépe vybaveným výukovým pracovištím v České republice. Roli pacientů zde plní několik sofistikovaných figurín řízených počítačem, které imitují dech, puls, srdeční aktivitu a další funkce lidského těla.

V centru je možné nacvičit řadu dovedností s důrazem na řešení akutních nebo nečekaných stavů.  Studenti a zdravotníci se mohou zdokonalit v resuscitaci, ale speciální přístroje umí nasimulovat i náhlou dušnost, kolaps, bolest na hrudi, reakce na léky nebo třeba zmatenost pacienta. Vyučující běžně vycházejí ze situací, které se mohou stát na kterémkoliv oddělení, mohou být banální i velmi závažné a v provozu se obtížně nacvičují. Zdokonalit se je možné i v technických dovednostech – v monitorování pacienta, zavádění katetrů nebo v různých intervenčních výkonech. V nabídce centra je dále možnost vyzkoušet si složitější postupy jako je vedení porodu, aplikace anestezie nebo provádění mechanické ventilace. „To asi nejzajímavější je společně s experty z klinických oborů vymýšlet a připravovat vzdělávací akce, které vedou ke zlepšování kvality a bezpečnosti zdravotní péče, “ vysvětluje MUDr. Mlček.

Výuce na simulátorech se nejvíce věnují lékaři, kteří rádi učí. Simulace jsou již tradičně spojeny s intenzivní medicínou, vyučují a zároveň se zde školí lékaři z KARIM. Centrum využívají i kardiologové, chirurgové, traumatologové, porodníci, neonatologové nebo pediatři. Výukové programy jsou připraveny také pro ošetřovatelské obory.

Na simulační kurzy pro odbornou veřejnost se zdravotníci mohou hlásit prostřednictvím stránek www.acvz.cz, pozvánky k výuce běžně rozesílají také odborné společnosti. Jednotlivé kliniky VFN mohou využít centrum i proaktivně a nechat si připravit kurz na míru. Nacvičují se tu nejen medicínské dovednosti, ale třeba i efektivní týmová práce, která účastníky kurzu stmeluje a posiluje.

A  kolik takové simulátory stojí? „ Mluvíme zde o milionech korun. Jedná se o počítačem řízené figuríny se sofistikovaným systémem možností simulací. Rozhodně ale neplatí, že čím dražší, tím lepší. Důležitější je najít správný simulátor pro správnou úlohu. A nejdůležitější je najít správné lektory, uzavírá MUDr. Mlček.

Pokud byste se o simulačním centru nebo o demonstrování rádi dozvěděli více, neváhejte napsat na sim@lf1.cuni.cz.