Klinika adiktologie vyslala do světa dvě důležité preventivní online kampaně pro těhotné a kojící ženy

Týmy odborníků z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK realizovaly na přelomu října a listopadu 2021 dvě potřebné kampaně – Kouření v těhotenství a při kojení a Alkohol v těhotenství a při kojení. Obě vznikly ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Obě se snaží nenásilnou formou upozornit na rizika užívání tabáku a alkoholu zejména v těhotenství. Je totiž běžné, že se těhotné ženy ze strany nejbližšího okolí setkávají se zlehčováním nutnosti abstinence během těhotenství. Výsledky kampaní ukázaly, že o informace týkající se problematiky kouření a alkoholu ve spojitosti s těhotenstvím je ze strany veřejnosti velký zájem.

První z jmenovaných kampaní z dílny Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku měla za cíl zvýšit povědomí o rizikovosti užívání tabáku a nikotinu včetně dopadů pasivního kouření u cílové skupiny těhotných a kojících žen. V rámci kampaně bylo komunikováno 6 klíčových sdělení (například motivace k odvykání, benefity nekuřácké domácnosti, riziko předčasného porodu atd.), a to prostřednictvím sociálních sítí VFN (Facebook a Instagram), bannerové reklamy a webové stránky. Kampaň se setkala s velkým ohlasem. Celkově zaznamenala 1,8 milionu zobrazení, oslovila 600 000 uživatelů. Ústřední ikonografika kampaně dosáhla na webu téměř 8 000 zobrazení. Kampaň je dostupná na této adrese: https://www.adiktologie.cz/info-jak-prestat-kourit-v-tehotenstvi-a-pri-kojeni

„Závislost na tabáku patří mezi nejsilnější závislosti. To, co těhotná kuřačka potřebuje, je zejména podpora a kontakty na odborné služby, kde jí s odvykáním pomohou. Cílem naší kampaně bylo mimo jiné povzbudit ženy k rozhodnutí, že přestat kouřit je to nejlepší, co mohou udělat pro zdraví sebe i svých dětí,“ říká vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie a autor kampaně Adam Kulhánek.

Druhá kampaň upozorňuje na rizika užívání alkoholu těhotnými a kojícími ženami. Podle aktuálních informací se v České republice každoročně narodí kolem 116 tisíc dětí, z toho zhruba 300 novorozenců přijde na svět s diagnózou fetálního alkoholového syndromu (FAS). Navíc se další 3 tisíce dětí ročně narodí s poruchou fetálního alkoholického spektra. To nejsou zanedbatelná čísla. FAS může mít u dítěte na svědomí poruchy chování, vznik neurologických a psychických poruch nebo mentální retardaci.

Výsledky dvou pilotních týdnů kampaně během listopadu 2021 potvrdily, jaký význam mají pro podobné projekty a kampaně sociální sítě a sdílení příspěvků mezi jejich uživateli. Například na sociální síti Facebook dosáhla kampaň přes 400 tisíc zobrazení s dosahem kolem 275 tisíc lidí. Na odkaz s podrobnostmi kampaně kliklo za 14 dní přes 2 300 osob. Kampaň je nadále dostupná na webu i sociálních sítích (@alkoholpodkontrolou.cz): Alkohol a těhotenství | Mohu si dát skleničku, když jsem těhotná? | (alkoholpodkontrolou.cz)

„Když jsme hledali ústřední motiv celé kampaně, nejčastěji se ozývalo, že těhotné cítí určitý tlak svého sociálního okolí. Zvolili jsme proto narativ budoucí maminky, respektive rodičů, které dítě chrání před alkoholem a vytváří pro něj bezpečné a láskyplné prostředí. Úkolem kampaně není a nebylo moralizovat nebo zastrašovat, ale působit osvětově a zároveň preventivně. Léčba FAS není možná, ale lze jí stoprocentně předejít tím, pokud alkohol nebude v těhotenství vůbec konzumován. Také nás mile překvapil zájem mužů, manželů a partnerů těhotných o tuto problematiku,“ popisuje vedoucí kampaně doktor Miroslav Barták z Kliniky adiktologie.

„Neužívat alkohol v těhotenství a během kojení by mělo být zcela běžné. Nenechte si od svého okolí vnutit opak,“ vzkazuje na závěr každé těhotné a kojící ženě profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK.