Novoroční dotazník

Milí kolegové,  

konec starého roku nebo začátek nového vždycky svádí k různým rekapitulacím, výhledům, prognózám. Samozřejmě se to nevyhnulo ani mému mozku, a tak si rovnám v hlavě, co bych rád tenhle rok stihl udělat, co dokončit, co připravit a taky co třeba přehodnotit a zrušit. A protože se paralelně se spoustou z vás na tohle téma bavím, rozhodl jsem se udělat si takový malý novoroční dotazník. Takže místo obvyklého slohového cvičení budou dnes otázky a odpovědi. Pokud tam nenajdete tu svoji, dočkáte se třeba příště, protože shrnout tady všechno, co vás zajímá nebo trápí, by vydalo na text delší než F. L. Věk od Jiráska.  Tak aspoň něco.  

Jak si vedla nemocnice vloni? 
Měřeno čísly – velmi dobře. Hospodaření skončilo kladným výsledkem, konkrétní suma se dopočítává, ještě není uzávěrka celého roku, předpokládáme zhruba plus 50 milionů Kč. Zdravé hospodaření je základem všeho, bez něj nemůžete zaplatit lidi, investovat do obnovy a rozvoje, prostě nic.  

Jsou tady zaměstnanci spokojení
Asi jak kdo, že jo😊 Ale i tady jsou místo pocitů důležitější čísla. Fluktuace, tj. procento lidí, kteří odcházejí, je kolem 6‒7 % (připomínám, že třeba v roce 2018 to bylo skoro 20 %). Takže to tady asi tak zlé není.   

Jsou tady pacienti spokojení
Tohle je ještě důležitější, protože jsme služba pro nemocné lidi a asi by bylo fajn, kdybychom byli vnímáni jako služba kvalitní. To se nám taky daří, z čehož mám velikou radost. V loňském roce jsme byli v celostátním průzkumu spokojenosti pacientů třetí u hospitalizovaných a druzí u ambulantních pacientů. Tenhle rok to všechno vyhrajeme.  

Proč nedostaneme víc peněz, když nemocnice dobře hospodaří? 
Já nejdřív myslel, že to je vtip, ale pak jsem tuhle otázku slyšel opakovaně, a tak na ni chci reagovat. Jo, je to dobrý nápad. Byl bych pro, ovšem za předpokladu, že pokud budeme ve ztrátě, tak se hned zase budou peníze vracet a platy snižovat. Přihlaste se, kdo to chce. No, moc zvednutých rukou nevidím, tak to asi radši necháme tak, jak to je.  

Do čeho se bude v nemocnici letos investovat?  
Toho je strašně moc! Vezmu to od největších akcí, určitě na spoustu dalších zapomenu nebo se mi sem nevejdou. Takže: zahájí se projektování nového pavilonu místo staré A7 – mimochodem na stavbu pavilonu máme ze státních peněz miliardu, zbytek si budeme půjčovat u bank a tu půjčku pak splácet. To je jeden z hlavních důvodů toho, že musíme mít pořád kladné hospodaření.  
Potom bude pokračovat předprojektová příprava rekonstrukce a dostavby porodnice U Apolináře. Trvá to hrozně dlouho, ale já všechny ty zákony a vyhlášky nepsal, akorát je musím dodržovat… Každopádně tam ale už letos vybudujeme porodní pokoje.  
Zásadní obnovy se dočká i Strahov, nehezká budova na hezkém místě. Celý barák se zateplí, vymění se okna, udělá nová fasáda.  
Velký balík peněz půjde letos a příští rok na přístroje z evropských fondů. Je to celkem 800 mil. Kč! Obnoví se radiologie, nukleární medicína, intenzivní péče, laboratorní přístroje včetně patologie, zrekonstruuje se metabolická jipka na III. interně a spousta dalších věcí.  
Projektujeme rekonstrukci části psychiatrie (dům Voračických neboli ta kostka v ulici Ke Karlovu), chceme začít projektovat hybridní sál pro kardiochirurgii, doufám, že aspoň část rekonstrukce adiktologie. Velké změny začnou na poliklinice, kterou budeme otáčet směrem k větší efektivitě a pohodlí pro pacienty. Něco už jsme udělali (rozšíření I. interní kliniky, přesun gynekologických ambulancí), to hlavní nás ale teprve čeká. Rozšíří se prostor pro pacienty s roztroušenou sklerózou, onkologický stacionář, ambulance II. interny a TRN. Potom bude čas začít řešit odběrové centrum, kde je to dlouhodobě neúnosné a musíme s tím něco udělat.  

Chtěl jsem pokračovat, ale když text po sobě čtu, začíná už být až moc dlouhý. Ale to je v tomhle kontextu asi dobře, co říkáte? 

Všechno dobré v novém roce! 

prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA