Měsíc plný akcí

Během měsíce května a na začátku června nás čeká několik tradičních akcí, na které se můžeme opět těšit.

Chceme vám poděkovat! – 11. května
Setkání při příležitosti Mezinárodního dne sester v parku u Josefa

Při příležitosti Mezinárodního dne sester, který každoročně připadá na 12. května, chceme opět poděkovat všem našim zdravotníkům: sestrám, bratrům, porodním asistentkám, záchranářům i laborantům, za jejich obětavou a náročnou práci!  Na všechny ženy a muže, vykonávající tuto náročnou profesi, se budeme těšit ve čtvrtek 11. května v parku u Josefa v čase od 11 do 14,30 hodin. Čeká na vás malé pohoštění, dárky i oblíbený program v beauty koutku s vizážistkami. A pánové, pozor! Letošní novinkou je i pánský beauty koutek😊.

Albertovský den – 18. května

Upozornit na problémy lidí s omezeními, která nemusí být vždy vidět na první pohled, zároveň ukázat, co vše jim může nabídnout rehabilitace, aby i oni mohli podnikat různé sportovní aktivity. To je myšlenka dalšího Albertovského dne, který se uskuteční 18. května na Klinice rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK na Albertově.  Den je určen pro pacienty pro úrazech mozku a cévních mozkových příhodách, jejich blízké i odborníky, kteří s nimi pracují. Akce probíhá v čase od 12 do 18 hodin u křižovatky ulic Albertov a Studničkova, Praha 2.

Open House Praha –  20. a 21. května

Již 9. ročník festivalu Open House Praha umožní letos podívat se zdarma do 109 otevřených budov. Svátek městské architektury vás může přilákat do zajímavých prostor, kam běžně nelze vstoupit. Mottem je Architektura pro všechny, proto jsou prohlídky budov o víkendu zdarma. Vystoupat můžete třeba na vrchol vodárenské věže, sestoupit do starobylého pražského podzemí nebo se seznámit s příběhy slavných pražských vil a významných staveb. Doprovodný program proběhne již v týdnu od 15. května. Jeho součástí jsou speciální komentované procházky, přednášky a diskuze. Vše k akci dohledáte na odkazu www.openhousepraha.cz/festival-2023

Své prostory otevře i VFN!
Centrální kotelna
z roku 1993 představuje méně známou technickou stavbu architekta a vizionáře Karla Pragera. Objekt pyramidového tvaru s vysokým komínem je jedinou zrealizovanou částí rozsáhlého Pragerova projektu na nový areál fakultní nemocnice. Přijďte si prohlédnout technické zázemí této jedinečné brutalistické stavby, která stále zásobuje teplem celou nemocnici.

Za zdmi novorenesanční nárožní budovy bývalého sanatoria Všeobecné fakultní nemocnice se ukrývá světový unikát. Keramický salonek od Jana Kotěry vznikl již na počátku 20. století, kdy měl sloužit pro odpočinek a relaxaci movitých pacientek. Zdobí jej barevné a originální obklady, ornamentální dlažba, vitráže i fontána s plastikou Ženy nad pramenem.

Sázení slunečnic a možnost naučit se správnou techniku chůze nordic walking – 30. května

Při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy budeme v Kateřinské zahradě již tradičně sázet slunečnice. Osvětový projekt s názvem Rozsviťme Českou republiku pořádá na podporu nemocných s roztroušenou sklerózou Nadační fond IMPULS ve spolupráci s VFN, naší neurologickou klinikou a RS centrem, 1. LF UK a spolkem MSREHAB. Cílem je šířit povědomí o nemoci, zlepšit dostupnost léčby a rehabilitační péče o pacienty. Slunečnice opět přijde zasadit náměstkyně VFN pro nelékařská zdravotnická povolání Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA. Ve stejný den od 12,45 do 13,30 hodin bude za pěkného počasí probíhat v Kateřinské zahradě ukázka správné techniky chůze nordic walking. Bude možné si vypůjčit hole nebo si přinést i vlastní a zkonzultovat správné nastavení s fyzioterapeutem.

Tradiční Dětská pouť – 1. června

Na tradiční Dětskou pouť jste opět zváni se svými dětmi do Kateřinské zahrady ve čtvrtek 1. června od 14 do 17 hodin. O zábavu bude zaručeně postaráno, proto neváhejte a přijďte si společně užít hezké odpoledne plné dobré nálady. Na soutěžních stanovištích (skákání v pytlích, běh, skládání puzzle, hod na cíl a další) se bude zase hrát o „sladké“ ceny. Lákavé budou i další atrakce: malování na obličej, divadelní představení, ukázky činnosti policie a policejních psů, sebeobrana, policisté na koních, ukázky první pomoci a další. Na místo přijede i sanitní vůz s posádkou. Chybět nebude ani drobné pohoštění, těšit se můžete na chutné řízky, koláče i nápoje.
Dětskou pouť pořádá Všeobecná fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci se studentskými spolky 1. LF UK a Městskou policií Prahy 2, to vše pod záštitou starostky MČ Prahy 2 Alexandry Udženija.