Stomické sestry napříč zeměmi

Náš stomický tým přivítal 8. března dvanáct zkušených stomických sester z Maďarska. Cílem návštěvy bylo sdílení a předávání zkušeností v péči o pacienty se stomií. Setkání bylo rozvrženo do jednotlivých sekvencí a celá akce se uskutečnila na půdě Fakultní polikliniky VFN.

Úvodní slovo pronesla náměstkyně Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, která maďarské kolegyně přivítala a pohovořila o tom, jak se postupně pozice stomické sestry v naší nemocnici vyvíjela. Na ni navázala vedoucí stomická sestra Bc. Veronika Toningerová, která ve své prezentaci představila nemocnici z pohledu historie a současnosti. Vysvětlila organizaci práce ve stomické poradně a kompetence stomických sester v ČR, zmínila způsob vzdělávání a zároveň přiblížila náplň práce stomické sestry ve VFN. Na jednotlivých kazuistikách vysvětlila ošetřovatelské postupy a upozornila na statistiky týkající se počtu operovaných pacientů s nově vyšitou stomií, celkového počtu ošetření za rok a procentuálního rozdělení jednotlivých typů stomických pomůcek podle tělesného profilu pacienta. Systém úhrad stomických pomůcek v České a Slovenské republice přednesla zástupkyně firmy Coloplast. Následně naše sestry rozdělily maďarské kolegyně do skupin a představily jim stomickou poradnu, ve které v rámci své plánované návštěvy zhlédly jednotlivé ukázky ošetření pacientů se stomií. Péče o stomické pacienty včetně ošetření se konala pod vedením stomických sester Bc. Anny Froňkové a Daniely Fišerové.

Jak ze strany českých, tak i ze strany maďarských účastníků padlo mnoho dotazů. „Celkové hodnocení bylo z obou stran velmi pozitivní a panovala také shoda o přínosu do praxe. Nejzásadnější však bylo zjištění, že jak v Maďarsku, tak i v České republice se potýkáme s nedostatkem stomických sester a pouze mizivé procento nelékařského zdravotnického personálu má péči o stomiky jako svou hlavní pracovní náplň. Převážná většina stomických sester totiž pracuje v nepřetržitém provozu nebo vykonává činnost stomické setry nad rámec svého pracovního úvazku,“ uvedla vedoucí stomická sestra Bc. Veronika Toningerová s tím, že rozdíl mezi Maďarskem a Českem v souvislosti se stomiky spočívá v tom, že maďarská strana má větší počet nově operovaných stomiků s menší nabídkou stomického sortimentu a příslušenství. Zavádění nového a inovativního produktu na maďarský trh je velmi komplikovaný proces, někdy až nereálný. Každá země má také jiný způsob úhrad stomických pomůcek. U obou zemí se v oblasti péče o stomika najdou pozitiva i negativa, nicméně při plošném hodnocení vyhrává stomický pacient v ČR, který má nárok jak na příslušenství, tak i adekvátní počet stomických pomůcek.