Jaké zkušenosti přinesly dvě konference o veřejných zakázkách?

Odpovídá vedoucí Legislativně-právního odboru VFN Mgr. Ivo Kartus

Spíš než zkušenosti konference přinesly poznatky, které ve své činnosti LPO a určitě i ostatní oddělení ve VFN dozajista zužitkují. Jak se v našem oboru traduje, „co právník, to názor“, tak jsme společně s ostatními kolegy z jiných zdravotnických zařízení, kteří byli také pozváni, měli možnost vyměnit si své praktické zkušenosti a znalosti právě v oblasti veřejných zakázek.
V konečném důsledku byly obě konference svým způsobem odlišné. První se spíš zaměřovala na možnosti, které nám zákon umožňuje použít při zadávání veřejných zakázek, a také na to, jak nebýt ve svých zdravotnických zařízeních „tvrdší“ než zákon. S většinou kolegů jsme se shodli, že   postup a pravidla kolem veřejných zakázek jsou často nastavená zbytečně složitě a tvrdě, a je jedno, zda jsou zařízení zdravotnická či jiná. Proč si tedy komplikovat život, když z pohledu zákona nejsou postupy nastavené? To bylo asi hlavní sdělení, které jsme si z této konference všichni odnesli.
Druhá konference byla spíš zaměřena na to, jak se to dělat nemá: obsah cílil na důsledky chybného zadávání veřejných zakázek. Za účasti zástupců Policie ČR, Útvaru Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV, bývalé státní zástupkyně a řady advokátů jsme si připravili pro účastníky konference názornou ukázku toho, jak by za určitých okolností mohlo vypadat i samotné zatčení a okolnosti s tím související.
A naše plány? Mým cílem je pravidelně plánovat konference z různých oblastí práva. První vize je konference na určitá témata z oblasti pracovního práva, chtěl bych uskutečnit větší akci, která by cílila na zdravotnický personál. Myslím si, že edukace v oblasti zdravotnického práva s přesahem do práva občanského by byla pro zdravotníky přínosem. Představuji si uspořádat konferenci pro zaměstnance z fakultních nemocnic v ČR, s účastí advokátů České lékařské komory či specialistů na různé oblasti zdravotnického práva.