Advent v naší nemocnici

Vánoční výzdoba, vůně jehličí, žehnání adventních věnců v Kapli sv. Kříže U Apolináře, mikulášská nadílka. I taková je naše nemocnice.

Dobrovolníci tradičně zdobili věnce pro spřátelené kliniky a vyráběli přáníčka pro pacienty geriatrické kliniky. Paní Magda se dobrovolnictví věnuje asi dva roky, z toho rok pravidelně dochází na pediatrii. „Vidím v tom smysl, připadá mi to hezké. Poslouchám ráda zajímavé příběhy pacientů, obohacuje mě si s nimi povídat a staví mě to nohama na zem. Člověk si srovná hodnoty,“ vysvětluje a dodává: „Dělá mi radost, když jim můžeme vykouzlit úsměv a dodat trochu radosti při pobytu v nemocnici. Na dětském potřebují pozitivní energii spíš maminky nebo babičky, které s malými dětmi tráví čas při hospitalizaci a těžko snášejí nemoc svých nejbližších. Já tam mám jednu sedmnáctiletou slečnu, která se kvůli své závažné nemoci často do nemocnice vrací a pobývá tam dlouho, třeba i dva měsíce. Chodím za ní vlastně už jako za kamarádkou. Určitě se přijdu podívat i o Vánocích 😊.“ A kde výrobky dobrovolníků zdobí? Na klinikách foniatrie, pediatrie, urologie, neurologie a geriatrie.

Adventní věnce, svícny a vánoční výzdobu v rámci pracovní terapie vyrábějí i ženy na lůžkovém oddělení kliniky adiktologie. „Spolupracujeme i s Botanickou zahradou UK, máme naštěstí rozsáhlou vlastní zahradu, kde si pěstujeme nejrůznější přírodniny, ze kterých děláme výrobky po celý rok,“ vysvětluje Petra Procházková, která tento program vede. „Ve skupinách maximálně dvaceti pěti pacientek pravidelně třikrát týdně pracujeme na zahradě, kde sbíráme květiny, bylinky, přírodniny, abychom měly dost materiálu na tvorbu, ale jsou věci, které musíme kupovat: pracovní nářadí, dráty, mašle, svíčky, korpusy. A teď bych chtěla poděkovat nemocnici za dotační peníze, které nám pomáhají,“ dodává.

Tradiční žehnání adventních věnců
V Kapli svatého Kříže Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN proběhlo tradiční žehnání adventních věnců. Během bohoslužby, kterou vedl nemocniční kaplan Petr Krohe, se přítomní mimo jiné zamysleli nad symbolikou adventních věnců a zapálili první svíčku na svých věncích. 

O Mikuláše nepřišli malí ani velcí pacienti
Medici 1. LF UK si zahráli na Mikuláše a navštěvovali s nadílkou malé i velké pacienty. Jedna skupina se vypravila na Kliniku pediatrie a dědičných poruch metabolismu, další skupiny na 1. chirurgickou kliniku, onkologickou a 4. interní kliniku. Všude rozdávali kromě drobných dárečků radost. A velkým překvapením byla radost dospělých, leckdy starších pacientů. Andělská i čertovská návštěva jim při zotavování udělala velkou radost. Děkujeme!