10 tipů, jak nepřibrat o Vánocích

Během vánočních svátků údajně přibíráme průměrně kolem 0,9 kg. Míváme pak výčitky a v lednu se vrháme do hubnutí. Máme pro vás několik tipů, které mohou zafungovat, abyste po svátcích zapnuli kalhoty.

1. Pohyb musí být!
Hlavním důvodem vyššího čísla na váze po vánočních svátcích je nadbytek dobrot v dosahu kolem nás a zároveň delší pobyty na gaučíku. Naplánujte si na vánoční svátky čas na pohyb, a to na každý den. Procházka venku, jít si zaplavat, na běžky, jít si zabruslit, třeba bude možné i vyjet na kole. Pohyb venku vás odláká od mís cukroví a vyplaví endorfiny, které pak dodají další motivaci k pohybu.

2. Držte jídelní režim: snídaně ‒ oběd ‒ večeře + svačinky
Neuždibujte mezi hlavními jídly, cukroví si klidně dopřejte až na svačinu. Mnohdy jen neuždibovat mezi jídly plně stačí, abyste své kilogramy měli pod kontrolou.

3. Jezte vědomě
Když jíte, vychutnávejte si každé sousto. Rozžvýkejte ho o trochu déle než obvykle, vnímejte jednotlivé chutě. Počítejte s tím, že pocit sytosti se dostavuje po 20 minutách od začátku jedení. Za tuto dobu toho jde sníst docela dost. Při lákavé nabídce plných mís většinou náš pocit sytosti ignorujeme. Až si budete vkládat do úst další kousek cukroví, zeptejte se sami sebe, jestli opravdu chcete ochutnat další. Vždyť už tu chuť znáte…

4. Zelenina je dobrá vycpávka
Díky obsahu vlákniny zelenina krásně zaplní žaludek, budete mít déle pocit sytosti, vyrovnanější hladinu krevního cukru a neměla by vás tolik honit mlsná.

5. Pijte… vodu
Potřebujete ušetřit plno zbytečné energie z nadbytečného příjmu cukru z nápojů. Když si dáte džus, tak alespoň ředěný vodou. Co nejvíce pijte samotnou vodu.

6. Pozor na tekutou energii z alkoholu
Alkohol obsahuje 30 kJ na 100 g, mnohdy můžeme z tvrdého alkoholu přijmout více energie než z oběda na stole.

7. Trik s menšími talířky
Jídlo na menším talířku a pití v menším hrníčku v nás vyvolávají optickou iluzi většího množství. Jak dobře víme, jíme i očima. 

8. Místo kilogramů spíše hlídejte, aby vám padly kalhoty
Centimetry v pase jsou mnohem směrodatnější při úspěchu v udržení hmotnosti. Pokud se po svátcích vejdete do stejných kalhot jako před nimi, máte vyhráno. Netrapte se z jednorázového výkyvu hmotnosti. Může to být dáno i tím, že jste snědli slané jídlo a díky obsahu soli tělo zadržuje více vody. Tu posléze vymočíte.

9. Uspokojte o svátcích hlavně duši, ne žaludek
Když nás zrovna nelimitují omezení, jsou Vánoce krásnou příležitostí pro setkání s rodinou, přáteli, kamarády. Naplánujte si také na konec roku něco krásného pro potěšení duše, přečtěte si novou knihu, zjistěte si, zda ve vašem okolí probíhají nějaké akce, a využijte je pro své odreagování.

10. Přemýšlejte už při pečení cukroví – radí Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka, oddělení nutričních terapeutů
Cukroví patří k Vánocům. Nemusí ho být hodně, ani se není třeba předhánět, kdo má napečeno více druhů. Pokud chystáte cukroví s krémem, doporučuji použít krém nastavovaný. Většinou se místo části másla do krému vmíchá vychladlý pudingový krém, čímž snížíme jeho energetickou hodnotu a množství tuků. Vhodnější je výběr cukroví s ořechy nebo se sušeným ovocem. Mezi oblíbené a méně energetické cukroví patří například marokánky, švestky v čokoládě (čokoládu vybírejte s vyšším obsahem kakaa) nebo kokosky. Všechny recepty je vhodné dopředu zrevidovat a posoudit, jestli nelze ubrat trochu cukru nebo tuku.