Jaké jsou hlavní změny v legislativě v odpadovém hospodářství, které se týkají zaměstnanců VFN?

Odpovídá Ing. Jana Königová, provozní odbor TPÚ

Změny probíhaly ve třech vlnách, 1. ledna 2021 zavedl nový zákon o odpadech termín „odpady ze zdravotní péče“ a stanovil rámcové podmínky pro nakládání s nimi (bohužel bez vydání vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady), podle požadavku tohoto zákona jsme rozšířili třídění ostatních odpadů, nyní třídíme papír, plast, sklo, kovy, bio (zbytky jídel ve výdejnách) a směs.
Do 1. 1. 2022 jsme poprvé proškolili všechny zaměstnance o odpadech ze zdravotní péče formou e-learningu, v edukačním materiálu k tomuto školení jsme informovali o všech legislativních změnách, četnost školení je jednou za rok. Dále jsme splnili novou povinnost poskytovatele zdravotní péče, kterou je poučit pacienta o nakládání s odpady ze zdravotní péče v jeho domácím prostředí, aktualizací PP-VFN- 040 Vedení zdravotnické dokumentace a F_VFN-100 Souhlas s hospitalizací.
Od 1. 1. 2023 je platná aktualizovaná verze směrnice SM-VFN-27 verze 7 ‒ Nakládání s odpady, která akceptuje legislativní konec upuštění od třídění nebezpečných odpadů, tím se bohužel rozšiřuje třídění odpadů na zdravotnických pracovištích a mění se jejich značení.

V příštím čísle interního zpravodaje VFNews zveřejníme článek o tom, jak konkrétně se mění nakládání s odpady, jejich značení a jak s nimi musí zaměstnanci VFN pracovat.