Nesnášíte stres po dovolené? Zkuste pár tipů

Také vás během dovolené několikrát napadlo, že jste zapomněli udělat něco důležitého, a dopředu vám kazí náladu přemýšlení o tom, co vás po návratu čeká? Pak by se dalo říci, že právě kvůli dovolené se dostáváte do stresu a návrat z ní je pro vás hodně neoblíbená událost. Jakou zvolit taktiku, nám poradil doc. Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK. 

Čas oddechu i neladu
„Dlouhodobá pracovní zátěž a stres v zaměstnání může způsobit mnoho zdravotních problémů, a abychom se dokázali na nějakou dobu z těchto podmínek vymanit, existuje instituce dovolené na zotavenou. V každém z nás jsou letní měsíce zakódované jako prázdniny, ideální doba pro dobití našich vnitřních baterií. Kvůli načerpání sil a odpočinku proto také máme dovolenou, i když někteří bývalí prezidenti tvrdí, že pracovní volno je pro lenochy…“ říká Martin Anders.

Neodbytné myšlenky
Pro mnoho lidí je téměř nemožné vyhnat během svého volna práci z hlavy, zvláště je-li dovolená kratší. „Nemyslet vůbec na zaměstnání ve chvílích volna dokáží jen opravdoví ,machři´, a tak si nemá cenu vyčítat, že tu a tam myšlenkami zabloudíme ke svému pracovnímu stolu. Nemělo by se však stávat, že vstáváme brzy ráno a za zády partnera tajně vyřizujeme pracovní emaily, vyplňujeme tabulky a večer nemůžeme usnout, protože přemýšlíme, co jsme ještě v práci neudělali,“ popisuje poměrně častý jev odborník.

Vyřiďte dopředu, co se dá
„Vlastní hladký návrat z dovolené, a tím i přednávratový stres posledních volných dní, začíná již přípravou a odchodem na právě zmiňované volné dny. Vím, že to někdy nejde, ale neměli bychom si nechávat na stole nevyřízené záležitosti, zejména takové, které by nás na dálku trápily, případně tížily našeho nadřízeného natolik, že by nám dovolenou narušil svým telefonem. Při návratu je pak třeba se smířit s tím, že naši práci za nás, tedy většinou, nikdo neudělá, nepřečte za nás nahromaděné emaily a nesplní úkoly z nich plynoucí. Důležité je si uvědomit i to, že po návratu od nás nikdo nečeká, že hned druhý den vše vyřídíme. Pokud se o to budeme mermomocí snažit, tak většina z nás rychle ztratí nabitou energii a bude se cítit, jako by žádná dovolená nebyla… Na druhou stranu, vymlouvat se na dovolenou nelze nekonečně dlouho a doba trvající přibližně týden by měla být dostatečná k tomu, abychom se zorientovali, určili priority a vlastně si tak opět zvykli na pracovní prostředí,“ radí docent Anders.

Nezačínejte tak zostra
Trochu stresu spojeného s návratem do rutiny všedních dní je v pořádku. I to, že se vám nechce do práce, není také nic podivného. Užitečné bývá udělat si před odjezdem malý soupis úkolů a poznámek, které vás snáze vtáhnou do toku práce. Neschopnost vzpomenout si na všechny úkoly a obavy, že rychle „nenaskočíte do rozjetého vlaku“, se tím výrazně omezí. 

Dopřejte si, co vám dělá dobře
„V prvních dnech po dovolené je dobré záměrně v době po práci vyhledávat činnosti, které máme rádi a jejichž provozování nám přináší potěšení. V tom je asi těžké dát univerzální radu, protože každý z nás preferuje něco jiného. Z pohledu duševního zdraví je nezbytností dostatek pohybu, a i pokud nejste sportovně založeni, věnujte několik minut několikrát denně jednoduchým cvikům nebo rychlé chůzi kolem bloku. Věnujte pozornost humorným stránkám života. Zajděte si na výstavu, koncert nebo alespoň do kina. Za chvíli si zase zvyknete a už se budete opět těšit na nějaké budoucí volno,“ vychází ze zkušenosti odborník. Dobrou taktikou prý také bývá vrátit se z dovolené do práce uprostřed týdne a mít tak kratší čas do dalšího víkendu. Rozumné ani není naplánovat si konec dovolené na neděli a připravit se tak o adaptaci v klidu domova.