Zaměstnanci v kondici: Protáhněte si lýtka a stehenní svaly

Stejně jako posilování svalů je velmi důležité jejich protahování. Správné protažení zkrácených či opakovaně namáhaných svalových skupin přispívá k většímu rozsahu pohybu, zlepšuje celkové držení těla a vyrovnává svalové dysbalance vzniklé jednostranným přetížením. Pojďme se naučit protáhnout si lýtka a svaly na stehnech.

Protažení lýtkových svalů


S oporou o židli či stěnu zanožíte pravou dolní končetinu vzad, pravá pata zůstává na zemi. Trup přenesete mírně vpřed, koleno pravé dolní končetiny zůstává stále napnuté, pánev protlačujete směrem vpřed. Aktivujete břišní svaly, jako byste si chtěli „dopnout poklopec u těsných kalhot“. Vnímáte protažení pravého lýtka. V poloze plynule dýcháte a vydržíte 10 sekund. Totéž provedete na druhou stranu.

Výpad v kleku
Protahujete přední stranu stehen. 

V kleku na zemi vysunete levou dolní končetinu vpřed tak, aby chodidlo bylo před kolenem a koleno i prsty u nohou směřovaly stejným směrem vpřed. Pánev protlačujete směrem vpřed, trup je kolmo k zemi. Dbáte na to, abyste měli boky ve stejné výši. Vnímáte protažení přední strany pravého stehna. Plynule dýcháte, vydržíte 10 sekund a totéž provedete na druhou stranu.

Předklon k natažené končetině
Protahujete zadní stranu stehen. Kde to táhne, tam protahujete.

Využijte třeba opěradlo židle, na které položíte nataženou dolní končetinu. Dbejte ale na svoji stabilitu! Dolní končetina je méně otevřená, špička směřuje mírně ven. S výdechem, s rovnými zády, hlava je v protažení páteře, se dle individuálních možností předklánějte k noze. V maximální poloze vydržte 10 sekund, plynule dýchejte, s výdechem mírně zvyšujte tah. Vystřídejte strany.

Cviky připravila MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut.