Pomoc Ukrajině

Uvědomujeme si vysokou psychickou zátěž, kterou mnoho z vás v souvislosti s válkou na Ukrajině zažívá. Ve VFN pracuje asi 170 našich kolegů původem z Ukrajiny. Rádi bychom pomohli jejich vlasti v situaci, kdy čelí ruské agresi.

Níže přinášíme shrnující informace, které mohou v těžké situaci pomoci.

Psychologická pomoc

Ministerstvo vnitra ČR

Na stránkách ministerstva vnitra jsou k dispozici informace a kontakty, které by vám mohly pomoci:

https://www.mvcr.cz/clanek/psychologicka-pomoc-pro-obcany-valka-na-ukrajine.aspx

Psychosociální podpora VFN

Každý, kdo cítí potřebu pomoci se zvládáním stresové pracovní zátěže, obav, emocí či pocitem frustrace, si může domluvit individuální a zcela diskrétní konzultaci s některým z našich odborníků. Nemocniční kaplan a tým PEER pracovníků jsou vám k dispozici a jejich prostřednictvím lze zajistit pomoc psychologa, psychiatra nebo sociálního pracovníka.

Bližší informace naleznete na našem intranetu.

Zdravotnické informace, kontaktní linka a pomoc Ministerstva zdravotnictví ČR

Hledáte zdravotnické informace? Ministerstvo zdravotnictví ČR zřídilo pro občany Ukrajiny telefonní linku 1221 – provolba 8. K dispozici je i pro české lékaře, kteří mají potíže s dorozuměním se s ukrajinským pacientem.

MZČR navíc založilo kontaktní e-mail ukrajina@mzcr.cz, sloužící všem, kteří chtějí na Ukrajinu nabídnout léčiva a zdravotnický materiál. Nejvíce pomůžou zejména nabídky distributorů, výrobců léčiv, zdravotnických prostředků, pomůcek, zdravotnického materiálu či případně nabídky velkých společností mimo zdravotnictví nabízejících zdravotnické vybavení. Ministerstvo žádá všechny, kteří by takovou pomoc chtěli poskytnout, aby se obraceli na kontaktní adresu ukrajina@mzcr.cz, kde bude dle požadavků ukrajinské strany vyhodnocena.

Více informací: https://www.mzcr.cz/ukrajina

Ukrajinsko-české komunikační karty zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ČR vytvořilo ukrajinsko-české komunikační karty, které mají napomoci snazší komunikaci mezi českými zdravotníky a ukrajinskými pacienty. Karty jsou rozděleny do oblastí: dětské lékařství, gynekologie a porodnictví, ošetřovatelství, vnitřní lékařství, nechybí ani seznam možných obtíží u pacienta podle lékařské odbornosti nebo pojmy týkající se stravy.

Karty najdete na intranetu v nové rubrice Pomoc Ukrajině.

Infolinka MZČR ‒ Poptávka po ukrajinsky hovořících operátorech

Ministerstvo zdravotnictví ČR zřídilo pro občany z Ukrajiny speciální telefonní linku 1221 – provolba 8, která slouží jako zdroj veškerých zdravotnických informací.

Pro novou infolinku hledají ukrajinsky hovořící operátory. Jde o placenou práci z domova, přes webové rozhraní DAKTELA a mobilní telefon. Výpomoc je tedy možné skloubit s běžnou prací v nemocnici.

Práce je organizována standardními call-centry, která spolupracují s Chytrou karanténou.

V případě zájmu se obraťte na info@operatorzdomova.cz nebo suran@mediacall.cz.

Humanitární sbírky a nabídka pomoci pro ukrajinské občany před příjezdem a po příjezdu do ČR

ČLOVĚK V TÍSNI

SOS Ukrajina, číslo účtu 93209320/0300

Darujte – jednorázově – Člověk v tísni (clovekvtisni.cz)

ADRA, o.p.s.

číslo účtu: 66888866/0300, variabilní symbol 500

SOS ADRA: Pomoc Ukrajině | Darujme.cz

ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ

Veřejná finanční sbírka Červeného kříže na pomoc Ukrajině

číslo účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1502

Ukrajina: další pomoc ČČK (cervenykriz.eu)

VELVYSLANECTVÍ UKRAJINY V ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

číslo účtu: 304452700/0300

CHARITA PRO UKRAJINU

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

https://www.charita.cz/podporte-nas/darujte/v-zahranici/charita-pro-ukrajinu/

POMÁHEJ UKRAJINĚ

Neziskové organizace pracující s migranty v ČR se spojily a toto je centrální místo, kde můžete nabídnout svou pomoc. Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány členy místních neziskových organizací nebo obcí. Ti se vám ozvou a domluví s vámi konkrétní spolupráci.

https://www.pomahejukrajine.cz/

STOJÍME ZA UKRAJINOU

Pomáhat Ukrajině můžete mnoha způsoby. Rukama i hlavou, materiálně i finančně. Z terénu i z gauče. Vyberte si z mnoha možností, které dala dohromady skupina dobrovolníků a aktivistů napříč organizacemi, kterým není lhostejná současná situace.

https://www.stojimezaukrajinou.cz/

POMOZTE UKRAJINĚ S PAMĚTÍ NÁRODA

Sbírku organizuje Paměť národa organizace Post Bellum.

https://www.darujme.cz/projekt/1205934

HELP UKRAINE ‒ PRÁVNÍ POMOC A DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO OBČANY UKRAJINY

Co si připravit před příjezdem do ČR, jaké jsou typy pobytových oprávnění, jak si zařídit zdravotní pojištění, kde jsou uprchlické hotspoty, jak postupovat při obdržení povolávacího rozkazu? Veškeré informace k prvním krokům občana Ukrajiny, když dorazí do ČR, i právní pomoc nabízí portál Help Ukraine.

www.helpukraine.cz

DŮM DOBRA – POMOC UPRCHLÍKŮM V ČR

Organizace se zabývá shromažďováním a odesíláním humanitární pomoci, vyhledáváním dobrovolníků, organizací ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny v ČR.

www.dumdobra.cz