Zásadní je finanční pozice, tedy platební schopnost VFN

Ke konci roku se bilancuje ve všech oblastech činnosti nemocnice, ve financích o to víc, vždyť na hospodářském výsledku závisí nejen další fungování nemocnice, ale možnost rozvoje, investice. Rok 2022 se zdá pro VFN z hlediska ekonomického hospodaření velice pozitivní. Nejen svými výsledky, ale například i tím, že nemocnice platí své závazky v termínu splatnosti, což se v posledních 15 až 20 lety nedařilo, jak nám vysvětlil ekonomický náměstek Ing. Pavel Nesnídal, MBA.

Rok 2022 naše nemocnice končí s výrazně pozitivní bilancí hospodaření. Můžete říct, o jakou částku se jedná? A porovnat ji s hospodářskými výsledky předchozích let?

Tak především chci říct, že rok 2022 ještě neskončil, a tedy nelze poctivě zhodnotit výsledek hospodaření. V současné době máme výsledky za období leden až říjen 2022 a zbývající dva měsíce situaci zcela jistě ovlivní. V každém případě odhadujeme, že na konci roku dosáhne VFN ziskového hospodaření, to znamená, že výnosy budou vyšší než vynaložené náklady. Předpokládám, že dosažený zisk na konci letošního roku bude velmi podobný tomu předchozímu. Samotný hospodářský výsledek však dle mého názoru není tím rozhodujícím kritériem pro ekonomické hodnocení nemocnice. Mnohem důležitější je finanční pozice, která odráží platební schopnost VFN. Zjednodušeně porovnáváme stav bankovního účtu včetně toho, co nám má někdo zaplatit, s tím, co my máme zaplatit našim dodavatelům. Výsledek tohoto srovnání by měl být v první řadě kladný a čím je rozdíl větší, tím lepší je aktuální finanční situace. V současné době činí rozdíl +600 milionů korun, ale v minulosti byla období, kdy jsme se pohybovali na hodnotě minus jedna miliarda! Po celý letošní rok tak platíme všechny své závazky v termínech splatnosti, což je v historii VFN určitě významná skutečnost, neboť za posledních 15–20 let nebylo tohoto stavu téměř nikdy dosaženo.

Co se změnilo ve strategii hospodaření za poslední tři roky, tedy s nástupem nového ředitele nemocnice, že se VFN po ztrátových letech stala vysoce ziskovým zdravotnickým zařízením?

Změnilo se velmi mnoho. Zcela zásadním tématem se stala produkce VFN, její vykazování, efektivita poskytování zdravotní péče a narovnání vztahů se zdravotními pojišťovnami. V první řadě jsme provedli radikální změny v organizaci odborných útvarů, které zabezpečovaly účtování produkce zdravotním pojišťovnám. Byly převedeny pod ekonomický úsek a prošly velkými personálními změnami. Během toho se bohužel zjistilo, že vykazování produkce nemá VFN zcela pod kontrolou. Jinými slovy mnohdy docházelo k tomu, že poskytnutá zdravotní péče nebyla řádně vykázána zdravotní pojišťovně, a tedy nemohla být zaplacena. Tím VFN přicházela o značné finanční prostředky a ekonomická situace se zhoršovala. Snaha o snižování nákladů v řádech stovek tisíc korun byla likvidována nedostatkem výnosů z produkce v desítkách až stovkách milionů korun.

Řešením tohoto nepříznivého vývoje bylo zahájení úzké spolupráce ekonomického úseku s jednotlivými klinikami při vykazování zdravotní péče. Jedná se především o edukaci vedení klinik a dokumentaristů klinik v oblasti metodiky pro pořizování dokladů, správné vykazování podávaných léčivých přípravků a centrových léků, a především řízení efektivity hospitalizací.
Samozřejmě ruku v ruce s tím je nezbytné řízení ovlivnitelných nákladů jednotlivých pracovišť, a to prostřednictvím tvorby rozpočtů a jejich pravidelné vyhodnocování.

Jak konkrétně VFN využije zisk z hospodaření?

Všeobecná fakultní nemocnice je státní příspěvkovou organizací a jejím cílem není vytváření zisku. V případě, že zisku dosáhneme, vrátíme ho zpět do nemocnice, a to formou investic do vybavení, do úprav a rekonstrukcí nevyhovujících prostor, případně si můžeme vytvářet rezervy.  V několika příštích letech nás čeká strategická investice – výstavba nového pavilonu, která bude financována z dotace, nikoliv však v plném rozsahu, minimálně 30 % hodnoty celé akce musíme financovat z vlastních prostředků formou tzv. spoluúčasti. Již nyní si tedy vytváříme rezervu, kterou využijeme v budoucích obdobích.

Zaměstnanci logicky uvažují o tom, proč nemohou dostat vyšší plat, když je nemocnice tak zisková… Můžete to vysvětlit?

Domnívám se, že pan ředitel již tuto záležitost ve svém úvodníku jednou vysvětloval. Stejně jako se nesnižují platy v případě, když je nemocnice ztrátová, nemůžeme zvyšovat platy v případě, kdy je v zisku. Nicméně myšlenka je to velmi zajímavá – v ekonomicky dobrých letech bychom zisk rozpustili do mzdových nákladů a ve ztrátovém roce bychom ty peníze zaměstnancům zase vzali a ztrátu si tak vyrovnali. To by se ale většině zaměstnanců asi moc nelíbilo 😊.

Podle mého názoru je VFN v oblasti platů srovnatelná s ostatními fakultními nemocnicemi v Praze a situace se v posledních letech výrazně zlepšila. Ve srovnání celkové průměrné mzdy za rok 2021 jsme byli na 4. místě z 11 fakultních nemocnic.

Jaké plány máte do roku 2023?

Udržet ziskové hospodaření i v nastupující ekonomické krizi a vytvořit si finanční polštář pro nepříznivé roky, které nás zcela nepochybně čekají. Za jeden z nejdůležitějších úkolů pro příští rok považuji pokračování spolupráce s vedením jednotlivých klinik a ústavů v procesu optimalizace jejich produkce. Základy této spolupráce již byly položeny a v následujících letech je budeme dále prohlubovat. Lze říct, že známe možnosti, kapacitu a limitující faktory jednotlivých pracovišť a nyní budeme s těmito poznatky pracovat. Zásadní pro udržení efektivního hospodaření nemocnice je identifikovat všechny příležitosti, jak péči, kterou VFN poskytuje svým pacientům, co nejlépe prodat zdravotním pojišťovnám.