VFN je akreditována do února 2027!

„Děkujeme všem zaměstnancům, že se k akreditaci nemocnice postavili čelem, prezentovali svou práci odváděnou na vysoké úrovni a skvěle spolupracovali s týmem auditorů,“ komentuje nedávno proběhlou akreditaci v naší nemocnici vedoucí Odboru kvality VFN Mgr. Lucie Mlatečková. Komise SAK byla složena z pěti externích auditorů a dvou pozorovatelů.

Externí posuzování bylo rozloženo do 4 dnů, během nichž auditoři SAK prošli celou VFN
Externí posouzení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb vychází z požadavku zřizovatele VFN, Ministerstva zdravotnictví ČR. Měřítkem je naplnění schválených a platných akreditačních standardů externího posuzovatele, v tomto případě Spojené akreditační komise, o. p. s., které vycházejí z právního rámce ČR. VFN jako první nemocnice v ČR akreditovala podle nových standardů SAK, platných od února 2024. Během akreditačního šetření musela VFN prokázat, že jsou jednotlivé procesy stanoveny, popsány, zavedeny do praxe a dodržovány zaměstnanci naší nemocnice, a to jak v části zdravotnické, tak i nezdravotnické. „Termín akreditace byl předem znám, ale jsem přesvědčená, že i kdyby akreditace proběhla neohlášeně, tak ji zaměstnanci nemocnice také obhájí,“ konstatuje Lucie Mlatečková.

Co jsou prioritně kontrolované oblasti během akreditačního šetření?
Žádná z kontrolovaných oblastí v rámci akreditace není upřednostňována, neboť  auditory je hodnoceno fungování nemocnice jako celku. Akreditační šetření zahrnuje např. kontrolu vnitřních předpisů, zdravotnické dokumentace, osobních spisů zaměstnanců, návštěvu klinických pracovišť (převážně lůžkových oddělení a ambulantních provozů), podpůrných provozů.

Můžeme se srovnávat s jinými nemocnicemi a předávat zkušenosti a inspiraci?
„Ano, určitou míru srovnání máme k dispozici. Domnívám se, že VFN má systém řízení kvality a bezpečí poskytovaných služeb nastavený na vysoké úrovni, k čemuž výrazně přispívá činnost a práce jednotlivých zaměstnanců.“ Při minulých akreditacích auditory vždy zaujal některý z prezentovaných projektů nemocnice, např. QR kód na ambulantních zprávách, přes který je možné získat hodnocení spokojenosti pacienta. Letos byli nadšeni projektem pana ředitele, a to webem „Poučený pacient“ (www.poucenypacient.cz), na kterém jsou pro širokou laickou, ale i odbornou veřejnost dostupné písemné informované souhlasy a informace pro pacienty a jejich osoby blízké.
Nemocnice má již k dispozici závěrečnou zprávu se závěrem „akreditována do února 2027“.