Oslavili jsme Světový den dárců krve a vyzýváme dál: Každá kapka pomáhá

Světový den dárců krve, který každoročně připadá na 14. června, jsme ve VFN oslavili mimořádnou akcí na Fakultním transfuzním oddělení. Chtěli jsme tak poděkovat všem, kteří dobrovolně a nezištně darují krev pro záchranu druhých.  V ten den u nás darovalo krev 53 lidí a mezi nimi byly i veřejně známé osoby.

Do odběrového křesla usedla i náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija nebo místostarostka městské části Praha 2 pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví Lucie Pechová.

Potřebujeme znásobit počet dárců

Naše FTO má v registru aktuálně 7 800 dárců krve a krevních složek. „Pro optimální zajištění zásob transfuzních přípravků bychom potřebovali v našem registru navíc osm až deset tisíc dárců krve,“ uvedla primářka oddělení MUDr. Daniela Dušková. Krev je i v současné době, kdy jsou při léčbě pacientů využívány moderní léčebné postupy a vysoce účinné léčebné látky a prostředky, stále ničím nenahraditelnou a nezbytnou součástí léčby mnohých pacientů,“ zdůraznila paní primářka.
Aktuálně oddělení nejvíce bojuje s nedostatkem krevních skupin A a 0, rovněž stále chybí krev krevních skupin RhD negativních,“ dodala MUDr. Veronika Hanzíková, specialista v oboru hematologie a transfuze z Fakultního transfuzního oddělení. Podle ní by si všichni bezpříspěvkoví dárci zasloužili vyšší společenskou prestiž.

Kritéria přijetí dárce k odběru se zatím nezměnila, ale změny se chystají. „Například se uvažuje o tom, že dárce či dárkyně bude moci darovat krev až do 70 let věku, v současné době je darování krve možné pouze do věku 65 let,“ uvedla primářka Dušková. Muži mohou darovat krev čtyřikrát za rok, tedy asi každé tři měsíce. Ženy pak třikrát za rok, tedy přibližně každé čtyři měsíce.
Jubilejních 20 let trvání dárcovství je výzvou pro všechny, kteří chtějí pomoci lidem, jejichž život závisí na darování nejcennější tekutiny, kterou zatím nelze jinak nahradit.