Slunce si vás najde všude

Zkuste někomu přikázat, aby se vůbec neopaloval. Neposlechne vás. Sluneční paprsky navíc působí i ve stínu, dokážou do jisté míry prostoupit běžným oblečením i sklem. Cesta k bezpečnému soužití se sluncem je trochu složitější. Důležité je dodržovat ty správné rady.

Opalování je pro mnoho lidí příjemnou aktivitou, nicméně je třeba upozornit, že zdravé či bezpečné opalování ve skutečnosti neexistuje. Nejzávažnějším rizikem vystavení pokožky slunečním paprskům je vznik kožních nádorů. Rakoviny kůže bohužel neustále přibývá a v budoucnu to bude pravděpodobně ještě horší.  Dokonce již existují hypotézy, že pokud se nebudeme chovat bezpečně, v roce 2040 bude melanom u mužů nejčastějším nádorem a u žen druhý po nádorech prsu. V roce 2022, z něhož jsou poslední dostupná data, lékaři nově diagnostikovali melanom u 2800 lidí. I zde platí pravidlo, že čím dřív se na rakovinu kůže přijde, tím stoupají šance na vyléčení.

Je to jen skvrnka

Za riziková lze označit všechna nově vzniklá znaménka a ložiska hnědé, černé, ale i růžové barvy velikosti nad 6 mm v průměru. Samovyšetření spočívá ve sledování kožních útvarů, zda se zvětšují, mění barvu či se na nich neobjevují například růžové skvrnky, vyvýšené plošky a bouličky, hrubá šupinatá ložiska, krvácející útvary apod. V takovém případě je nutné okamžitě navštívit odborníka.

Kdy se objednat u lékaře?

Kožního lékaře by určitě preventivně měli navštívit lidé s výskytem melanomu v rodině, s velkým počtem mateřských znamének a ti, kteří se v minulosti často spálili. Rovněž za ním zajděte při změně barvy, velikosti, tvaru, svědění a krvácení znamének či při vzniku znaménka nového, protože se nemusí jednat o mateřské znaménko, ale přímo o melanom.

Návod na samovyšetření

Návod na samovyšetření přibližuje zkratka ABCDE (z angl. Asymmetry – asymetrie, Border – ohraničení, Color – barva, Diameter – průměr, Evolution – vývoj). Při prohlížení je tedy nutné si všímat tvaru, okrajů, barvy, průměru a změny znaménka.

Podle čeho vybírat přípravek na opalování

Intenzita slunečního záření se vyjadřuje jako UV index. Je závislý na zeměpisné šířce, nadmořské výšce, ročním období a denní době. Výběr sluneční ochrany (anglické označení je sunscreen, termín, užívaný běžně i u nás) tedy záleží na tom, kde se právě vyskytujeme. Ale záleží i na tom, jaký jsme fototyp a jak reaguje naše nechráněná pokožka na vystavení se slunečnímu záření.

Co je to fototyp? Zjednodušeně se dá říci, že vyjadřuje vrozenou intenzitu pigmentace naší kůže a její reakci na slunce, odvíjející se od naší barvy kůže, vlasů a očí.

Stupně ochrany u sunscreenů jsou čtyři, od nízkého (SPF 6–10) až po velmi vysoký (SPF 50+). Při koupání nebo pocením dochází k rychlému smývání sunscreenů a kůže se stává nechráněnou. Přípravky označené jako water-resistant vydrží 40minutové máčení kůže ve vodě, water-proof vydrží 60minutové máčení, aniž dojde k podstatnému snížení ochrany. Pokud je sunscreen smývatelný vodou, je nutné jeho aplikaci po koupání opakovat.

Ač si to moc neuvědomujeme, sluníčko nás může spálit i ve městě. Ochranou před spálením v ulicích může být vedle klasických sunscreenů takzvaný street UV faktor. To je UV faktor s hodnotou 20 a velmi často bývá součástí běžných denních krémů. Pokud denní krém tento faktor neobsahuje, je potřeba po jeho aplikaci pokožku chránit ještě klasickým přípravkem s UV filtrem. Pro delší pobyt na sluníčku, během sportu, turistiky, zahrádkaření, při pobytu u moře či na horách je nutné pokožku chránit přípravky s nejvyšším SPF 50.

!!! Důležité je si uvědomit, že v době od 11. do 15. hodiny je sluneční aktivita nejsilnější, v tuto dobu je dobré se sluníčku zcela vyhnout.

Když už se spálíte

Po opalování je cílem pokožku zklidnit, hydratovat a regenerovat. Snažíme se mírnit její suchost i olupování, a to nejčastěji tělovými mléky, která se dobře roztírají. V případě spálení kůže se využívají přípravky v podobě gelů, pěn nebo ve spreji. Před jejich aplikací je vhodné kůži osprchovat a k umytí případně použít pH neutrální mýdlo. Kromě hydratačních a zklidňujících látek je ve složení těchto přípravků vhodné hledat i antioxidanty, jejichž nejčastějšími zástupci jsou vitaminy E a C. Z dalších látek se v krémech po opalování využívá panthenol (1–5%), aloe vera, koenzym Q10, niacinamid, karnosin, kyselina alfa-lipoová, glycerin, zelený čaj a některé další rostlinné extrakty. Dále jsou to preparáty s DNA-reparačními enzymy, které podporují přirozené opravné mechanismy po působení UV na kůži a zmírňují předčasné stárnutí kůže. 
Při spálení je vhodné kůži zchladit například obklady ze zeleného čaje, jogurtu, pěny s panthenolem a celkově pokožku hodně promazávat. Případně se vyplatí vyhledat kožního lékaře, který postižené osobě předepíše potřebné přípravky.

Děkujeme za odbornou spolupráci MUDr. Miroslavu Důrovi, Ph.D., Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN