Pozvánka na zahájení výstavy: VFN očima slavné fotografky na Karlově náměstí

Zveme vás na oficiální zahájení open air výstavy známé fotoreportérky Alžběty Jungrové, která originálním způsobem zdokumentovala život za zdmi naší nemocnice. Akce se koná v úterý 13. července 2021 v 17:30 hodin v parku na Karlově náměstí naproti Fakultní poliklinice VFN. Na slavnostním zahájení výstavy unikátního cyklu fotografií nebude chybět ředitel VFN prof. David Feltl, starostka Městské části Praha 2 Mgr. Jana Černochová a samotná autorka Alžběta Jungrová. Součástí výstavy bude i ohlédnutí za 230 lety od vzniku VFN.

Autor: Petr Hricko

Fotografovala ozbrojené děti v pásmu Gazy, překupníky drog v Pákistánu, brodila se ropným bahnem na největším vrakovišti tankerů v Bangladéši i největší skládkou odpadu v Kambodži. Na jaře loňského roku se slavná fotoreportérka Alžběta Jungrová vydala mezi pacienty naší nemocnice, aby zdokumentovala život na klinikách. Situaci v nemocnici ale zdramatizovala nečekaná pandemie Covid-19, která do snímků vnesla neopakovatelnou atmosféru.

„Fotit ve VFN byl dlouhodobý a předem plánovaný projekt. Vůbec nesouvisel s koronavirovou pandemií, která jej ale samozřejmě udělala zajímavějším a dramatičtějším. Svými fotografiemi jsem chtěla zachytit život lékařů, pacientů a vše podstatné, co se děje za dveřmi v čekárnách i na jednotlivých odděleních. Zdravotnictví je jedna z těch oblastí, která se opravdu hodně rychle mění a posouvá. A můj dokument bude mít hodnotu až tak za sto let. Když se nyní podíváte na sto let staré fotky, kterých je mimochodem velmi málo, vidíte oproti dnešku opravdu velký rozdíl. A věřím, že za sto let bude medicína zase jinde,“ uvedla autorka cyklu Alžběta Jungrová.

Jungrová ve VFN fotografovala pacienty s onemocněním Covid-19 i jinými chorobami, zdokumentovala kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, plicní kliniku, IV. interní kliniku, stomatologickou kliniku, fakultní transfuzní oddělení nebo se například vypravila na sály gynekologicko-porodnické kliniky. Ani po roce a půl její fotodokumentace VFN zdaleka nekončí. Ráda by u nás fotila minimálně ještě rok. „Snažím se dělat práci poctivě. Na všechna místa se většinou vracím. Není to o tom, že přijdu na kliniku a cvaknu fotku. Chci, aby byla na snímcích emoce, nějaký malý příběh. Chvíli vždy trvá, než si na mě lékaři a sestřičky zvyknou. Teprve když mě přestanou vnímat, začínám fotit dokument. Byla jsem již na hodně odděleních, ale mám pocit, že jsem neviděla ani třetinu. Je to tu tak obrovské a rozlehlé,“ poznamenala Jungrová s tím, že v létě má v plánu přestěhovat se na týden na gynekologicko-porodnickou kliniku na oddělení šestinedělí. „Stalo se, že mi volali v deset večer, že se rodí první covidové dítě, nebo že přivezli zajímavého pacienta. Chci být při zajímavých zákrocích přímo na místě. Proto jsem se rozhodla zůstat v nemocnici pár dní v kuse. Klidně bych strávila několik dní i na urgentním příjmu, pokud by to šlo. Zkusila jsem to na Silvestra a čekala davy lidí. Na ambulanci jsem byla s lékařem a dvěma sestřičkami. A nepřišel nikdo. V životě se jim to prý nestalo. I takové náhody se dějí,“ prozradila známá fotografka a dodala: „Všichni jsou tu strašně milí a je až neuvěřitelné, co všechno dokážou a vydrží. Jestli mě ve VFN něco opravdu dostalo, tak to byla statečnost a výdrž personálu. A pak ještě dětská neonatologie, kde jsem si připadala jako ve výzkumné stanici NASA.“

Alžběta Jungrová dosud ve VFN nafotila asi 150 tisíc snímků. Na výstavu na Karlově náměstí jich musela vybrat jen osmnáct. „Výběr bych mohla dělat donekonečna. Dokument musí mít nějakou stavbu. Měl by odvyprávět určitý příběh a výměnou fotografií v souboru ten příběh neustále měníte. Nakonec vás ale vždycky dotlačí čas a nějaké fotky vyberete,“ přiznala Alžběta.

Nenechte si unikátní výstavu na Karlově náměstí ujít! Fotografie Alžběty Jungrové budou park zdobit do 31. srpna 2021.