Na III. interní klinice budujeme novou jednotku intenzivní metabolické péče

Letošní rok je ve VFN ve znamení staveb a rekonstrukcí. Na III. interní klinice například budujeme důležitou část XXL centra, které již na jaře příštího začne poskytovat specializovanou a multidisciplinární péči pacientům s obezitou.

„Nově zrekonstruovaná jednotka intenzivní metabolické péče bude poskytovat specializovanou a multidisciplinární péči pro široké spektrum akutních interních stavů. Zkušený tým bude pokračovat v tradici kvalitní péče o diabetiky a pacienty s endokrinními onemocněními vyžadující JIPovou péči, o nemocné s rozvraty vnitřního prostředí, o pacienty s komplikovaným pooperačním průběhem, s břišními katastrofami a s chronickým střevním selháním,“ uvedla vedoucí metabolické jednotky MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D. s tím, že specializací jednotky je krátkodobá i dlouhodobá nutriční intervence a indikace umělé enterální a parenterální výživy. Na JIP budou přijímáni také pacienti s nejrůznějšími intoxikacemi.

Součástí nových prostorů jednotky intenzivní metabolické péče bude i pokoj s lůžkem umožňujícím péči o velmi obézní pacienty, nebudou chybět nejmodernější pomůcky a přístroje k monitorování a podpoře životních funkcí těchto pacientů. K dispozici bude například umělá plicní ventilace nebo kontinuální dialyzační léčba. „Chceme navázat na zavedenou spolupráci s odděleními KARIM VFN a nemocnicemi Středočeského kraje. Na pobyt na JIPu bude v nových ambulantních prostorách zajištěna velmi potřebná navazující post ICU ambulance,“ doplnila MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.

A jak to se samotnou stavbou vypadá? Zeptali jsme se náměstka ředitele pro investice a rozvoj Ing. Václava Javůrka.

„Na stavbě metabolické JIP se nám podařilo dokončit složité sanační práce na nosné konstrukci objektu a vlhkém suterénu. S tak rozsáhlými sanačními pracemi nikdo nepočítal. Před třemi týdny jsme se tedy konečně dostali k tomu, že stavba začala viditelně růst. Dnes jsou téměř dokončeny nové příčky a páteřní rozvody sítí. A jestli se ptáte na posun termínu, tak vám musím narovinu říci, že ano. Termín dokončení se musí posunout. Nyní jednáme s dodavatelem stavby o nových termínech dokončení. Ta jednání nejsou jednoduchá ani příjemná. Dodržet technologické lhůty v době přetlaku stavebních zakázek tedy nedostatku pracovních sil, zároveň dostát parametrům dotace i zákona je velmi složité. Zvlášť když realizace takového projektu se týká mnoha dalších pracovišť VFN. Není to tedy jen o složité stavbě. Realizace vyvolala nutnost přesunu pracovišť do dočasných prostor. Ty však nejsou plnohodnotné a už tak náročná práce je v dočasných prostorách o to těžší. Je jasné, že je třeba metabolickou JIP dokončit co nejdříve. Proto bychom chtěli poprosit lékaře i sestřičky o trpělivost. Ale jsem přesvědčen, že se to vyplatí. Pracujeme na nových hezkých a moderně vybavených prostorech, abychom jim jejich práci usnadnili.“