Co dělat, když…

…najdete v nemocnici podezřelý předmět… Používání nástražných výbušných systémů (dále jen „NVS“) je starou a všeobecnou metodou, která je často využívána k zastrašování, vydírání nebo pomstě.

Pokud obdržíte oznámení o uložení výbušniny v některém z areálu VFN nebo naleznete podezřelý předmět, je v souvislosti s nárůstem celosvětového terorismu nezbytně důležité jednat obezřetně a bezpečně,“ upozorňuje Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti.
Nabízíme některé obecné kroky, které můžete podniknout v takové situaci:
• Ujistěte se, že se nacházíte v bezpečné vzdálenosti a nepřibližujte se k podezřelému předmětu.
• Pamatujte, že čím větší předmět, tím větší vzdálenost musíte dodržet. Minimální vzdálenost je 20 metrů od předmětu.
• Podezřelými předměty můžou být různá zavazadla, balíčky, tašky apod.
• Míra podezření se zvyšuje, pokud předmět najdete v době, kdy někdo použitím výbušného prostředku vyhrožoval (telefonicky, e-mailem…).
• Myslete na to, že NVS je výbušná nebo zápalná látka, která může výbuchem rozptýlit po okolí chemickou, biologickou, radioaktivní či jinak nebezpečnou látku.
• O tom, zda se jedná o podezřelý předmět, rozhodne vždy až na místě přítomný příslušník PČR na základě jemu dostupných poznatků a informací.

Snažte se zůstat klidní a zabránit panice

Pokud je to možné, varujte ostatní lidi v blízkém okolí, aby se také vzdálili. Zamezte přístupu nepovolaných osob k podezřelému předmětu. Nemanipulujte s nalezeným podezřelým předmětem a ani jej neodnášejte. Nepoužívejte mobilní telefon nebo jakékoli jiné elektronické zařízení v blízkosti podezřelého předmětu, protože by mohlo vyvolat výbuch. Je-li to možné, otevřete okno a opusťte místnost. Dveře uzamkněte, popřípadě označte vhodným varováním. Okamžitě si vyžádejte pracovníky bezpečnostní agentury k zajištění a střežení místa nálezu do příjezdu Policie ČR.
Snažte se zůstat klidní a rozvážní, tak budete lépe reagovat na situaci. Pokuste se uklidnit ostatní a zabránit zejména panice. Pod vlivem paniky nejsme schopni racionálního myšlení a ovládá nás pud sebezáchovy. Panika je nebezpečná v tom, že lidé se začnou chovat impulzivně a agresivně. Při hromadném pohybu lidí v důsledku paniky hrozí ztráta orientace, úrazy nebo případně usmrcení osob například ušlapáním.

Neznehodnoťte důkazy
Po přijetí výzvy o uložení NVS okamžitě vyrozumějte Policii ČR na lince 158 a bezodkladně informujte Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN. Při nálezu podezřelého předmětu se pokuste zapamatovat si co nejvíce informací (místo nálezu, velikost předmětu, tvar, materiál, počet kusů) a informujte o nich Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti (Krizové kontakty na intranetu). Pokud je uložení výbušniny oznámeno písemně – například formou dopisu, tento materiál neznehodnocujte a zajistěte pro potřeby Policie ČR k dalšímu zkoumání.

Pokud obdržíte pokyny od Policie ČR nebo záchranných složek, striktně je dodržujte . Pokud je vyhlášena evakuace, ihned opusťte oblast podle stanovených tras.