Rada pro cévní vstupy již zahájila svoji činnost

V červnu 2024 byla ve VFN založena a poprvé se sešla Rada pro cévní vstupy. Tato instituce vznikla z iniciativy Kanylačního centra naší Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a Úseku pro nelékařská zdravotní povolání.

Rada je tvořena těmito zástupci: MUDr. Pavlína Nosková, Ph.D., prof. MUDr. Pavel Michálek, Ph.D., D.E.S.A., M.Sc., FEAMS, MBA, MUDr. Tomáš Brožek, Ph.D., Bc. Jana Kubešová, Bc. Jitka Bieliková, Mgr. Petra Charvátová, Ph.D., a Bc. Kateřina Fábry. Podnětem pro vznik rady byla nutnost sjednotit problematiku žilních vstupů a ošetřovatelských postupů ve VFN v souladu s aktuálními doporučenými postupy společností, které se zabývají žilními vstupy na mezinárodní a domácí úrovni (Společnost pro porty a permanentní katétry – SPPK). Současné moderní postupy zvyšují komfort pro pacienta, snižují výskyt katétrových infekcí, zefektivňují práci ošetřovatelského personálu a příznivě ovlivňují i ekonomickou stránku zdravotního systému, zejména snižováním nákladů na antibiotickou léčbu. Součástí aktivit je i zapojení sester z pracovní skupiny intenzivní péče a farmaceutů, takzvaná Bezpečná linka (PharmDr. Jan Hartinger, Ph.D., PharmDr. Eliška Dvořáčková, Ph.D., Mgr. Zuzana Pražáková, PhDr. Mgr. Ondřej Ulrych, Mgr. Romana Pucholtová).

Foto ilustruje nový přístup k ošetření centrálního žilního vstupu.


Jaké jsou cíle a úkoly rady

  1. Aktualizace pracovního postupu VFN PP-VFN-083 Žilní vstupy ve VFN, který bude závazný pro všechna pracoviště VFN. Tento postup zahrnuje krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé žilní vstupy.
  2. Vytvoření Týmu zástupců pro cévní vstupy z každé kliniky (sestra – lékař), která používá žilní vstupy, následně jejich proškolení Radou pro cévní vstupy během října 2024 a pravidelná pracovní setkávání. Tito garanti dále budou hlavními koordinátory správných pracovních postupů na svém pracovišti ve spolupráci s Radou pro cévní vstupy.
  3. Sjednocení pracovního postupu a indikací při kanylaci periferního a centrálního žilního systému, dodržování kanylačních protokolů (RaCeVa, RaPeVa, RaFeVa, RAVESTO).
  4. Sjednocení ošetřovatelských postupů: bezstehová fixace, krytí, bezjehlové vstupy, správná technika proplachu.
  5. Sjednocení postupu v řešení komplikací v souvislosti s žilními vstupy.
  6. Zavedení skórovacích schémat do péče (VIP skóre, výhledově DIVA skóre).
  7. Příprava jednotných edukačních materiálů a videí.
  8. Pravidelná praktická školení personálu VFN.
  9. Pravidelná aktualizace postupů ve spolupráci s národními doporučeními SPPK.

.


Hlavním cílem Rady pro cévní vstupy je minimalizace punkcí žilního systému pacientů a rozvaha o zajištění optimálního žilního systému pro každého pacienta již po příjmu a plánování jeho léčebné péče.

MUDr. Pavlína Nosková, Ph.D., předseda Rady pro cévní vstupy