Jaký přínos má elektromobilita pro naši nemocnici?

Odpovídá náměstek ředitele pro techniku a provoz Jiří Pala:

Jaký přínos má elektromobilita pro naši nemocnici?

Mám obrovskou radost, že se nám podařilo využít všech možných dotací a pořídit 10 vozidel na elektrický pohon.

Přínosů to má hned několik. V první řadě se jedná o naprosto ideální vozidla do centra Prahy. Na naše krátké pojezdy mezi areály nemají konkurenci ve srovnání s klasickými spalovacími motory. V druhé řadě máme legislativní povinnost mít ve vozovém parku do konce roku 2025 ekologická vozidla (elektřina, hybrid, CNG či LPG) v minimálním podílu 29,7 %. A jako největší přínos pořízení elektromobilů do VFN vnímám jednoznačně ekonomiku provozu. Provozem těchto vozidel šetříme v průměru 45 % finančních prostředků (pohonné hmoty, servis) oproti ostatním vozidlům.

Jak využívají naši zaměstnanci nabíjecí stanice? Kolik jich je aktuálně k dispozici?

V současné době máme 4 nabíjecí stanice s možností připojení až 8 vozidel v jeden okamžik s výkonem jednotlivé přípojky 11kW. Nabíjecí stanice dokáže vozidlo v ideálních podmínkách nabíjet rychlostí až 4kW elektrické energie za hodinu.

Pro zaměstnance je z tohoto počtu určena jedna nabíjecí stanice, tzn. 2 vozidla se mohou nabíjet současně. Stanice je umístěna v hlavním areálu ve spodní části u budovy A8. Od instalace a spuštění (1. 12. 2021) jsme našim zaměstnancům dodali zhruba 27600 kWh elektrické energie. A pokud bych to pro lepší představu převedl na ujeté kilometry, tak se jedná o ujetou vzdálenost cca 213 tisíc kilometrů.

Plánujete další rozšiřování vozového parku?

Rozšiřování vozového parku v pravém slova smyslu neplánujeme. Snažíme se postupně vyměňovat stará vozidla, která jsou ekonomicky velmi nákladná, za vozidla nová, tzn. pouze obměňujeme stávající vozový park. Stále se ale snažíme rozšiřovat portfolio služeb autodopravy VFN a k tomu je samozřejmě zapotřebí nových spolehlivých vozidel. Některé i se speciální zástavbou či výbavou. Do konce roku bychom měli převzít druhou speciální XXL sanitku. Letos v létě se mi osobně povedlo získat darem 2 miliony korun pro odbor dopravy. Chystáme již veřejnou zakázku na pořízení první elektrické převozové sanitky v ČR ve specifikaci DRNR.