TIP: Suchej únor

Tradiční kampaň, která pomáhá veřejnosti prověřit vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky vstoupila letos do 9. ročníku se zásadní změnou – knihou! 

Na 416 stranách představuje alkohol ve všech jeho společenských rolích. Hokejista Patrik Bartošák, psychologové Pavel Rataj nebo Ilona Preslová, spisovatel Josef Formánek, primář Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK Petr Popov, záchranář Honza nebo muzikant Petr Fiala patří mezi 72 českých osobností, odborníků, novinářů a neobyčejných lidských příběhů, jež dali vzniknout knize, která ve 28 kapitolách představuje alkohol s lehkostí i vážností – ve všech jeho společenských rolích. Ať už je to spánek, sex, sport, práce, výchova dětí, zdraví nebo alkohol za volantem.  

“Naše kniha z vás abstinenty neudělá – není to ani jejím cílem. Má být lidem především inspirací k příjemné sebereflexi a můžeme se díky ní ledacos dozvědět. Nejen o alkoproblematice, ale hlavně o sobě. Kniha má jediný cíl – abychom všichni znali upřímnou odpověď na jednoduchou otázku: „Ovládáme my alkohol, nebo alkohol ovládá nás?“ popisuje smysl knihy Petr Freimann, ředitel neziskové organizace Suchej únor, na jejíž stránkách je možné knihu získat a podpořit tak kampaň. Více o knize i letošní kampani, kterou již tradičně naše nemocnice, Klinika adiktologie a 1. lékařská fakulta UK podporují, se dozvíte na www.suchejunor.cz 

Řadě lidí již v předchozích ročnících Sucháč otevřel oči a ve střízlivosti si libují. To potvrzují i výsledky průzkumu, který hodnotí pocity a kondici oslovených již po čtyřech měsících zvolnění (či opuštění) konzumace alkoholu.