Unikátní metoda pomůže pacientům závislým na dialýze či kardiostimulátoru. Naši lékaři ji provedli jako první v Česku

Zlepšení kvality života, vyšší komfort a méně komplikací přináší tzv. vnitřně-zevní punkce centrální žíly. Díky moderní technice a speciálnímu nástroji dokážou lékaři obnovit již uzavřený žilní přístup na krku pacientů a předejít tak zavedení katétru do třísla nebo nepříjemným otokům hlavy. Unikátní metodu začali jako první v Čechách provádět lékaři v naší nemocnici. V čem metoda spočívá a pro jaké pacienty je vhodná, jsme se zeptali MUDr. Jana Kavána, Ph.D., z Radiodiagnostické kliniky.

Unikátní zákrok se týkal dvou chronicky dialyzovaných pacientů s trvalým žilním katétrem. V čem spočíval?

Šlo o ženu a muže, kteří měli uzavřenou žílu v nadklíčkové oblasti. Novým zařízením a technikou jsme jim dočasným žilním přístupem v třísle zavedli směrem do uzavřené žíly speciální nástroj, prorazili jsme uzávěr a vypíchli ven kovový vodič, pomocí kterého jsme mohli provést úplně nový přístup pro katétr. Pacienti tak mají opět katétr v místě pravého nadklíčku, což je pro ně mnohem komfortnější.

Proč dochází u pacientů s dlouhodobě zavedenými katétry k uzavírání žil?

Katétr je cizí těleso, které neustále žílu dráždí a ta může reagovat vznikem trombózy nebo zmnožením vaziva. Nakonec dojde k uzavření centrální žíly uvnitř hrudníku. Dosud nebylo možné přes takto uzavřenou žílu znovu zavést centrální žilní katétr.

Zleva prof. MUDr. Pavel Michálek, Ph.D., D.E.S.A., M.Sc., MUDr. Jan Kaván, Ph.D., MUDr. Artem Leščinskij, MUDr. Tomáš Padrta
 

Jak jste při uzavření centrální žíly dosud postupovali?

Pacient byl pak závislý na dalších žilních přístupech. V případě, že má uzavřenou žílu napravo, dáme mu katétr nalevo. Tam se však časem žíla také uzavře a je nutné zavést katétr do oblasti třísla. Přístupy do žil v tříslech mají ale více komplikací, kratší životnost a jsou mnohem méně komfortní pro život pacienta. Lidé s oboustranným uzávěrem žil v horní části hrudníku jsou navíc ohroženi tzv. syndromem horní duté žíly. Jedná se o stav, kdy z hlavy a krku kvůli uzavřeným žilám špatně odtéká krev. Někteří lidé pak trpí trvalými otoky v oblasti krku a hlavy. Pokud budeme novou metodu nabízet pacientům dříve, než se jim žíly uzavřou oboustranně, budou z toho profitovat i tímto způsobem.

Pro jaké pacienty je nová metoda vhodná?

Kromě dialyzovaných pacientů, kteří nemohou mít našitý dialyzační zkrat, mají dlouhodobě zavedené katétry i pacienti závislí na nitrožilním podávání výživy nebo onkologičtí pacienti s portkatétrem, kam je jim podávána protinádorová léčba. Důležitou skupinou jsou i lidé potřebující kardiostimulátor. Elektrody kardiostimulátoru se zavádí přes žíly v podklíčku do srdce a elektrody stimulují srdeční sval. Pokud měli dosud pacienti uzavřené centrální žíly v hrudníku, nebylo jim možné elektrody kardiostimulátoru implantovat klasickou punkcí zvenku dovnitř. Elektrody pak bylo nutné zavést otevřeným chirurgickým zákrokem. I těm tedy můžeme nyní nabídnout nový zákrok, který je méně invazivní a bez nutnosti velké operace.

Nabízí kromě naší nemocnice zákrok i jiné pracoviště v Čechách?

V Čechách je zákrok pojišťovnami schválený teprve od loňského roku a zatím ho nabízí jen naše nemocnice. Unikátní punkce centrální žíly a samotný nástroj ale není v Evropě novinkou. Jde o americký výrobek a na evropském trhu je již od roku 2016.