Pokud jste pozorovali krev v moči, včasné vyšetření vám může zachránit život, apelují urologové z VFN

Krev v moči je příznak, který může být spojen se závažnými onkologickými onemocněními. Časná diagnóza v tomto případě dokáže zlepšit prognózu. Právě na přítomnost krve v moči se zaměřil letošní Urologický týden Evropské urologické společnosti, který odstartoval 26. září. Lékaři z Urologické kliniky VFN zdůrazňují, že všichni pacienti, u nichž se vyskytla krev v moči, by měli být odborně vyšetření, a to čím dříve tím lépe.

 „Krev v moči, která je patrná pouhým okem, je závažný příznak spojený s řadou uro-onkologických onemocnění, mezi něž patří zejména karcinom močového měchýře, v menší míře karcinom ledviny, horních močových cest a prostaty. U každého pátého pacienta, kterého vyšetřujeme pro přítomnost krve v moči, odhalíme nádor močového měchýře. V riziku jsou zejména muži, kuřáci, ve věku nad 45 let. Časná diagnóza má v případě karcinomu močového měchýře zásadní význam, čím dříve se na něj přijde, tím lepší prognózu má. To stejné můžeme říct i obráceně, pozdní diagnóza znamená mnohdy pokročilé nádorové onemocnění, které již nemusí být vyléčitelné a léčba je spojena s mnohem významnějším poklesem kvality života. Cena, kterou nemocný musí zaplatit, je vyšší a zisk menší. To jsme bohužel viděli v nedávné covidové době, kdy se k nám řada lidí dostala z různých důvodů pozdě,“ uvedl přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK prof. MUDr. Viktor Soukup, Ph.D. s tím, že polovina všech nádorů močového měchýře vznikne v souvislosti s kouřením a riziko vzniku nádorů močového měchýře je u kuřáků čtyřnásobné ve srovnání s běžnou populací. Prostřednictvím Urologického týdne naši lékaři apelovali, aby lidé varovné signály nepodceňovali a nechali se vyšetřit. „Z vyšetření moči ověřujeme přítomnost červených krvinek a případně zánětu v moči, děláme bakteriologické vyšetření moči k vyloučení zánětu a v neposlední řadě také počítačovou tomografii celého močového traktu,“ vysvětlil prof. Viktor Soukup a dodal: „Za posledních třicet let jsme ve srovnání s jinými typy nádorů u karcinomů močového měchýře moc novinek v léčbě nezaznamenali. Časná diagnóza a ukončení kouření jsou pro nás významné faktory, které dokážou zlepšit prognózu pacientů s tímto onemocněním.“

V případě nádoru močového měchýře používají lékaři u pacientů převážně tzv. endoskopické metody, nádor odstraní močovou trubicí. V některých případech se snaží snížit pravděpodobnost návratu nádoru výplachy močového měchýře ve formě lokální chemoterapie či imunoterapie. V pokročilejších stadiích mohou dokonce navrhnout i odstranění měchýře s následnou náhradou či vytvořením vývodu.

Urologové z VFN drtí ledvinové kameny unikátní mimotělní rázovou vlnou
Velké potíže mohou způsobit i ledvinové kameny. Mohou vzniknout z metabolických důvodů, kdy v těle chybí látky zabraňující jejich vzniku, po operacích střeva i po léčbě imunosupresivy. Příčinou bývá také malý příjem tekutin nebo práce ve vysokých teplotách. „Nejčastějším příznakem jsou bolesti, kdy se kámen uvolní a putuje močovým traktem. Často jde ale i o krev v moči nebo tupou bolest v ledvině. Pokud je ledvina zablokovaná, musíme blokádu odstranit, a to zavedením vnitřního bypassu nebo kámen odstraníme endoskopicky. Někdy je nutný dočasný vývod z ledviny. Týdně operujeme zhruba deset pacientů s ledvinovými kameny, a to včetně malých dětí a kojenců,“ sdělil primář Urologické kliniky VFN a 1. LF UK MUDr. Libor Zámečník s tím, že klinika VFN je jedním ze dvou pracovišť v Praze, které disponuje unikátním přístrojem na drcení kamenů mimotělní rázovou vlnou. V roce 1987 byla dokonce prvním pracovištěm ve střední Evropě, které unikátní léčbu nabízelo.