Vědecké týmy VFN publikují každoročně stovky prací v mezinárodních časopisech

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze patří již řadu let mezi největší výzkumné organizace řízené Ministerstvem zdravotnictví ČR. Každoročně publikují naše vědecké týmy stovky vědeckých prací v mezinárodních impaktovaných časopisech. Podívejte se na některé z nich!

Cibula D, et al. ESGO/ESTRO/ESP Guidelines for the management of patients with cervical cancer – Update 2023. Int J Gynecol Cancer. 2023;33(5):649-666.

Mezinárodní doporučené postupy pro diagnostiku a léčbu karcinomu děložního hrdla jsou aktualizované po 5 letech. Na jejich přípravě se podílela mezinárodní skupina odborníků z mnoha oborů, nominovaných 3 odbornými evropskými společnostmi, pod vedením prof. MUDr. Davida Cibuly, CSc a s přispěním prof. MUDr. Daniely Fischerové, PhD, oba z VFN. Publikace vyšla simultánně v odborných časopisech všech 3 společností a na letošním kongresu European Society of Gynaecologic Oncology (ESGO) získá IJGC Editors Choice Award za rok 2023 jako článek s nejvyšším počtem stažení v letošním roce.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1136/ijgc-2023-004429

Mára M, et al. TheperinataloutcomesofwomentreatedforAsherman syndrome: a propensityscore-matchedcohort study. HumReprod. 2023 Jul 5;38(7):1297-1304.+

Publikace prezentuje závěry prospektivní studie našeho centra hodnotící perinatální a neonatální výsledky u pacientů se středně těžkým až těžkým Ashermanovým syndromem, pro který pacientky podstoupily hysteroskopickou léčbu. Naše studie představuje dosud největší publikovaný soubor těchto pacientek, která jako první odhalila hlavní rizikové faktory spojené s léčbou Ashermanova syndromu související s rozvojem závažné perinatální morbidity u pacientek. Studie zároveň odhalila, že ač historie Ashermanova syndromu podstatně zvyšuje riziko rozvoje závažných komplikací u matky, nemá dopad na výsledky novorozenců.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1093/humrep/dead092

Hájková N, et al. Microsatellite instability in non-endometrioidovarianepithelialtumors: a study of 400 casescomparingimmunohistochemistry, PCR, and NGS based testing withmutation status of MMR genes. Transl Res. 2023; 260: 61-68.

Karcinomy ovaria jsou u žen v České republice 5. nejčastější příčinou na nádorová onemocnění. Jedním z možných prediktorů odpovědi na imunoterapii u těchto nádorů je mikrosatelitová nestabilita, což je známka poruchy jednoho z opravných mechanismů DNA. Mikrosatelitová nestabilita může být i vodítkem pro odhalení pacientů s tzv. Lynchovým syndromem, dědičným onemocněním predisponující ke vzniku různých nádorů. V naší práci jsme testovali mikrosatelitovou nestabilitu u vybraných typů celkem 400 epitelových nádorů ovaria. Porovnávali jsme všechny dostupné metody pro analýzu tohoto markeru, zahrnující imunohistochemickou analýzu, vyšetření metodou PCR a vyšetření metodou NGS. Na podkladě naší analýzy jsme navrhli optimální přístup pro testování. Kromě toho jsme analyzovali nádory i s ohledem na možnou souvislost s Lynchovým syndromem, který jsme prokázali u několika případů.

Tato práce byla prezentována na 24. Studentské vědecké konferenci 1. LF UK a autorka získala 2. místo v kategorii postgraduální přednášky.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1016/j.trsl.2023.05.004

Drlík M, et al. Laparoscopic lymphatic and artery sparing microsurgical varicocelectomy – technique, results and long-term outcomes. J Pediatr Urol. 2022;18(2):114.e1-114.e6.

V tomto článku představujeme naše výsledky celkem 336 operací u pacientů ve věku 7-21 let (operováni během posledních 21 let), kteří podstoupili operaci pro varikokélu (zvětšení žil na šourku). Zvolili jsme laparoskopickou metodu, jedná se o tzv. miniinvazivní operaci, která využívá vstupy přes velmi krátké řezy do břišní dutiny, operuje se za pomoci kamery. Při operaci jsme přerušili pouze nemocné žíly odvádějící krev z varlete, tepny a mízní cévy jsme zachovali. Přetrvávající varikokélu po operaci jsme zjistili u 15 případů (4,2 %), k poškození varlete v důsledku operace nedošlo nikdy. Jde o největší soubor ve světové literatuře, popisující zkušenosti s tímto typem výkonu.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1016/j.jpurol.2022.01.020

Belohlavek J, et al. Intraarrest transport, extracorporealcardiopulmonaryresuscitation, and early invasive management in refractory out-of-hospitalcardiacarrest: anindividualpatient data pooledanalysisoftworandomisedtrials. EClinicalMedicine. 2023; 59: 101988.

Oběhová zástava, která vznikne mimo zdravotnické zařízení, má velice závažnou prognózu, zejména pokud je refrakterní. Z dat dvou studií, z nichž jedna byla provedena na II. interní klinice, vyplývá, že invazivní přístup – mechanická resuscitace, časné napojení na mimotělní okruh a časná intenzivní a invazivní diagnostika zvyšuje šanci na přežití nemocných s dobrým neurologickým výsledkem.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2023.101988

Marek J, et al. Three-dimensionalechocardiographicleftventricularstrainanalysis in Fabrydisease: correlationwithheartfailureseverity, myocardialscar, and impact on long-term prognosis. Eur Heart J CardiovascImaging. 2023 Jun 13: jead121.

Fabryho choroba je vzácné onemocnění postihující řadu orgánových soustav, včetně srdce. Jedná se o poruchu odbourávání některých molekul, které se pak střádají v buňkách a poškodí jejich správnou funkci. Metody trojrozměrného echokardiografického vyšetření jsou u nemocných s Fabryho nemocí schopny odhadnout tíži srdečního selhání a dlouhodobou prognózu onemocnění.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1093/ehjci/jead121

Fingrova Z, et al. Screening ofFabrydisease in patientswithanimplanted permanent pacemaker. Int J Cardiol. 2023; 372: 71-75.

Mezi pacienty, kteří mají trvalý kardiostimulátor je možné zachytit některé mutace genů, které jsou zodpovědné za vznik Fabryho nemoci. Klinický význam těchto mutací je však v současné době nejasný. Fabryho choroba je vzácné onemocnění postihující řadu orgánových soustav. Jedná se o poruchu odbourávání některých molekul, které se pak střádají v buňkách a poškodí jejich správnou funkci.

Odkaz na článek: https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2022.11.062

Více vědeckých výstupů najdete nově i na webu VFN: Vědecké výstupy – Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (vfn.cz)