Veletrh Profesia days 2021 přinesl řadu inspirací

Po vynucené roční pauze se na výstavišti v Letňanech uskutečnil vyhledávaný veletrh práce, který propojuje firmy hledající nové zaměstnance se zájemci o nové pracovní příležitosti. Naše nemocnice letos mezi 70 vystavovateli jako jediná zastupovala zdravotnická zařízení v ČR! Jaké zkušenosti a dojmy z veletrhu si odnesli naši pracovníci HR oddělení, jsme se zeptali Mgr. Zuzany Nové, MBA, vedoucí odboru rozvoje a péče o zaměstnance, která se s návštěvníky veletrhu osobně setkávala.

„Námětů máme spoustu, jsem moc ráda, že přestože počtem vystavovatelů se veletrh skoro o polovinu zmenšil, na zájmu to rozhodně nebylo znát. Do Letňan přijelo tři a půl tisíce lidí, což je účast téměř jako před dvěma lety,“ konstatovala Zuzana Nová a dodala: „K nejzásadnějším zjištěním patří fakt, že musíme dále intenzivně pracovat na zvyšování povědomí o naší značce.

Aha, vy jste nemocnice
Já ale nemám zdravotnické vzdělání, to byla další reakce, když se nezdravotník zastavil u našeho stánku,“ vzpomíná Zuzana Nová. „Leckdo si vůbec neuvědomuje, že jsme firma jako každá jiná, která hledá nejen zdravotníky, ale profese napříč spektrem: ekonomy, údržbáře, elektrikáře, kuchaře, malíře, stavaře, specialisty investic, právníky, řidiče, lidi do marketingu, IT, ekonomy…

Úspěchy? Životopisy i testování na syndrom vyhoření
Náš stánek byl krásný, každý se u nás zastavil a my jsme navázali řadu kontaktů. Získali jsme přímo na místě 14 životopisů na pozice, které aktuálně poptáváme. Dokonce jsme tam poznali jednoho uchazeče na místo radiologického asistenta, které dlouhodobě hledáme. Takže úspěch! Z veletrhu máme ve výběrovém řízení 5 lidí do oddělení IT, sanitářku, mzdovou účetní, člověka do nákupu. Neříkám, že je všechny přijmeme, ale rozhodně se s nimi sejdeme a uvidíme, co nám mohou nabídnout a zda uspějí ve výběrovém řízení. Bylo fajn, že přijeli i studenti, maturanti ze dvou zdravotnických škol, do stánku se přišli podívat žáci z obchodní akademie, střední ekonomické školy, navázali jsme kontakty, to považuji za velice přínosné.

Testování na syndrom vyhoření a zvládání stresu
Probíhalo ve stánku VFN po oba dny veletrhu a zájem byl velký.  Testování se zúčastnilo 88 lidí (69 žen a 19 mužů) a vedoucí psycholog VFN PaedDr. Pavel Harsa, který testování prováděl, u všech zjistil mírnější projevy syndromu vyhoření, které zatím zvládají. Převládala fyzická únava ze zaměstnaní. Nejčastějšími zájemci o změnu pracovní pozice či zaměstnavatele byli manažeři, učitelé, ale i vědecký pracovník, právnička či ředitelé. V naprosté většině vysokoškoláci a středoškoláci.

Dokážeme jako nemocnice překvapit
Zájemci o práci byli překvapeni, jak dobré platové podmínky a jakou šíři zaměstnaneckých benefitů ve VFN nabízíme,“ komentuje Zuzana Nová a uzavírá: „O tom svědčí i skutečnost, že nám chodí životopisy e-mailem dodnes. Pro každého je zárukou to, že jsme stabilní velká nemocnice s obrovským kreditem a s širokou možností uplatnění v nejrůznějších oborech. Když přidáme možnost ubytování pro zaměstnance, práci v centru hlavního města a možnosti profesního růstu, nemáme se opravdu za co stydět.“