Urologové z VFN mimo jiné zásadní výkony vracejí dospívajícím mužům sexuální život

Specialisté z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN provádějí laparoskopicky kompletní rekonstrukční operativu vrozených vývojových vad u dětí již od jednoho roku věku. Věnují se řešení závažných vrozených vad chlapeckého i dívčího genitálu, jsou průkopníky prací v oboru vývoje plodnosti u dospívajících chlapců. Ročně na tomto pracovišti odoperují více než 500 dětí s nejrůznějšími urologickými obtížemi (v roce 2022 to bylo 538 operací, z toho 79 provedených laparoskopicky).

Urologická klinika 1. LF UK a VFN je jediné pracoviště v ČR s akreditací ESPU (European Society od Pediatric Urology) pro specializovaný výcvik lékařů v oboru dětské urologie. „Kromě onkologické problematiky – na naší klinice řešíme pouze nádory varlat u dětí a dospívajících – poskytujeme péči v celé šíři dětské urologie,“ vysvětluje MUDr. Josef Sedláček, FEBU, FEAPU, vedoucí lékař oddělení dětské urologie a vypočítává: „Tedy od funkčních problémů, což jsou vývojové i získané poruchy funkce dolních močových cest, po kompletní problematiku rekonstrukce a léčby vrozených vývojových vad ledvin, horních i dolních močových cest. Včetně vrozených vad chlapeckého a dívčího genitálu.“

Rekonstrukční operace vrozených vad chlapeckého genitálu
Na oddělení dětské urologie se obracejí dětští nefrologové, pediatři a další specialisté s komplikovanými případy, které vyžadují komplexní péči. Typická problematika, jíž se toto pracoviště zabývá, jsou laparoskopické operace vrozených vad horních močových cest (hydronefróza – rozšíření pánvičky a kalichů ledviny, jejíž příčinou je obtížný odtok moče; zdvojené anomálie, reflux…), a to i u nejmenších dětí, tedy nad jeden rok věku. Specializují se na laparoskopické operace varikokély – rozšíření žil varlete, které způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů, kryptorchismu (nesestouplého varlete) a rekonstrukční operace vrozených vad chlapeckého genitálu – hypospadie. „Řešíme jako jedno z mála pracovišť v republice především závažné formy proximálních hypospadií, které své nositele bez rekonstrukce často vyřadí z pohlavního života,“ upozorňuje MUDr.  Sedláček. Mezi specializovanou péči tohoto centra patří i problematika rekonstrukcí genitálu u komplikovaných případů poruch vývoje pohlaví.

Řeč čísel mluví za vše
V roce 2017 bylo v celé České republice provedeno celkem 206 operací hypospadie.  Z toho 167 pro distální hypospadii – méně závažnou formu, která se operuje na většině pracovišť dětské urologie, a 39 závažných – proximálních. Z tohoto počtu bylo na pracovišti naší urologické kliniky provedeno 67 distálních (víc než ⅓ z celé ČR) a 17 proximálních (prakticky polovina výkonů z ČR).

Úspěchy prací týkající se plodnosti u dospívajících chlapců
Pracoviště je známé průkopnickými pracemi v oboru adolescentní andrologie, tedy vývojem plodnosti
u dospívajících chlapců, a to zejména v oblasti adolescentní varikokély. Při tomto onemocnění krev z varlat nemůže bez problému odtéci a varle se tím nadměrně zahřívá, což není příznivé pro správnou tvorbu spermií. Na tomto poli vytvořil velice úspěšné grantové projekty doc.  MUDr. Radim Kočvara, CSc., a nyní v této linii pokračuje MUDr. Marcel Drlík, FEAPU.

Čím pomáhá roboticky asistovaná operace u dětí?
Roboticky asistované operace umožní hladší provedení výkonů zejména u anatomicky komplikovaných pacientů (obézní adolescenti, jedinci se skeletálními deformitami apod.), do budoucna nový robot pomůže rozšířit indikace k laparoskopické operativě, tedy šetrnějšímu a rychlejšímu výkonu.

Trendy v léčbě dětí jsou optimistické
„Při včasné a odpovídající léčbě je většina našich pacientů v dalším životě zcela v pořádku. Rekonstrukcí řady vad jsme schopni eliminovat rizika, která s sebou nesou, a pacienti nejsou tak dále v životě omezeni. Nicméně i tak jejistě skupina jedinců, jejichž problémy jsme schopni zlepšit jen částečně. I to ale může zcela zásadně pozitivně ovlivnit kvalitu jejich života,“ uzavírá MUDr. Josef Sedláček.