Klauni rozdávají radost už 20 let!

Každou středu se těší děti na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu Na Karlově, až přijdou klauni a aspoň na chvíli zkrátí jejich nekonečné dny v nemocnici. Rošťáci s červeným nosem docházejí pravidelně i na další kliniky VFN a všude jsou vítáni s otevřenou náručí. Co tato spolupráce dává jim?

„Já jsem jeden z nejdéle sloužících klaunů. Když jsem nabídku hrát dětem dostal, měl jsem trochu obavy, jestli tak náročný úkol: potěšit nemocné děti, zvládnu. Rychle jsem zjistil, že mi to naopak dodává životní sílu. Rozesmát a alespoň na chvíli dát dětem zapomenout na trápení a strach z nemoci, stesk po domově, to je největší odměna,“ říká doktor profesor Archibald, v civilu Petr Liška.
„Cestu hrát pro děti jsem nastoupila již za studií autorské tvorby na DAMU. A byla tak objevná, obohacující a smysluplná, že jsem ji zahrnula do své bakalářské i magisterské práce. Objevuji stále, po celá léta mého klaunovského působení mezi dětmi i seniory,“ zakončuje herečka Marcela Šiková alias Blažena Něžná.
Organizace Zdravotní klaun oslavila letos na podzim 20 let své existence, téměř stovka klaunů pravidelně dochází do desítek nemocnic po celé ČR a těší malé i velké. A to nejen pacienty, ale i personál oddělení, což potvrzuje i vrchní sestra kliniky, Mgr. Jana Drábková: „Spolupracujeme na obou odděleních, děti, které u nás leží dlouhodobě, se každý týden těší, a když nemáme dost pacientů, rádi využijeme klauniády i my, zdravotníci. Vždycky nám zvednou náladu! Mám moc ráda program Přezůvky máme! Ten umožňuje navštěvovat děti v domácím prostředí. My jsme tuto službu zdravotních klaunů nedávno využili pro holčičku, která nebyla v dobrém zdravotním stavu, ležela v domácím prostředí a psychicky jí návštěvy klaunů hodně povzbudily. Cením si toho, že klauni hledají cesty, jak se dětem přiblížit i v dobách covidových, fungují pro děti on-line a jejich virtuální klauniády mají také svůj půvab. Za celou kliniku přejeme organizaci Zdravotní klaun krásné narozeniny a plno elánu a nových nápadů do dalších let!“