Radikální proměny hygienické péče o pacienty se sníženou soběstačností

Modernější a bezpečnější produkty k péči o tělo, nové trendy v ošetřovatelských postupech nebo jednotné aktuální materiály, které usnadní a zefektivní hygienickou péči o pacienty se sníženou soběstačností. To a řadu dalších inovací představil tým specializovaných konzultantek pro hojení ran spolu s kolegy z Odboru nemocniční hygieny VFN na školeních pro staniční sestry. S jakým ohlasem se školení setkala a co dalšího zdravotníkům nabídla, jsme se zeptali Bc. Tetyany Sladovnik, která je vedla.

„V současnosti sledujeme v naší nemocnici výrazný nárůst hospitalizovaných pacientů jen částečně soběstačných či dokonce zcela nesoběstačných. Nemocní se sice obecně dožívají vyššího věku, ale někdy je to na úkor kvality jejich života. Neobejdou se bez dopomoci jiné osoby, z domova přicházejí s nejrůznějšími kožními problémy, například typu IAD (inkontinenční dermatitidy), dekubitů a kožních vyrážek. Někdy se mohou objevit tyto obtíže i v průběhu hospitalizace. Proto je naprosto klíčové snažit se nežádoucím kožním projevům zabránit nebo je alespoň minimalizovat.

Hygienické listy a další materiály
V rámci hygienické péče o dospělé a dětské pacienty ve VFN jsme vypracovali jednotné, moderní a bezpečné postupy. Tyto pomocné materiály, které se jmenují Hygienické listy a Standardní ošetřovatelské postupy hygienické péče, nabízí přehledně všem zdravotníkům, kteří pečují o hospitalizované, doporučené postupy hygienické péče u pacientů se sníženou soběstačností.
Cílem těchto materiálů není jen udržet trend v postupech hygienické péče, ale i sjednotit používané hygienické přípravky v rámci naší nemocnice. Zaměstnanci si v nich mohou vybrat, jaké přípravky použijí k hygieně pacienta, k hydrataci a ochraně pokožky. U všech přípravků sledujeme především jejich bezpečnost a funkčnost.

Co vše hraje roli při správné péči
V rámci prevence infekcí spojených se zdravotní péčí je novinkou i směr očisty těla pacienta. Tento nový doporučený postup se může zdát kontroverzní, ale v rámci školení, které jsme nabídli všem staničním sestrám klinik naší nemocnice, jsme vysvětlili, proč tomu tak je. Argumenty a vysvětlení poskytly i zástupkyně Oddělení nemocniční hygieny VFN.
Nejvýraznější změna při péči spočívá ve vyřazení nevhodných přípravků a zařazení nových, modernějších, a především pro pacienty bezpečnějších produktů.

Hlavní smysl školení pro staniční sestry
Určitě představení změn v postupech hygienické péče, seznámení s novými přípravky a jejich funkcemi, informace o vyřazení některých produktů a důvodech, proč k vyřazení přípravků dochází. Chtěli jsme je také podrobně seznámit s novými dokumenty. Jsme moc rádi, že máme na školení pozitivní ohlasy, nejen od staničních sester, ale i od vedoucích pracovníků klinik a nemocnice.
V následujících měsících bude ÚNZP realizovat školení sanitářů a ošetřovatelů v oblasti základní hygienické péče, komunikace s pacienty a manipulace s nimi.