Otevřeli jsme ordinaci praktického lékaře pro Ukrajince

Naše nemocnice se opět rozhodla vyjít vstříc Ukrajincům, kteří k nám uprchli před válkou, a v rámci Centra primární péče pro ně od května otevřela ordinaci praktického lékaře.

Ordinace praktika je k dispozici ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí, a to v budově A (střední schodiště) ve 3. patře. Zdravotní služby praktického lékaře mohou od 4. května využívat pacienti z Ukrajiny s vízem strpění či pracovním vízem, s uzavřeným českým zdravotním pojištěním a adresou pobytu. Ordinace praktika je určena jen dospělým pacientům od 18 let. Dětem, těhotným ženám a pacientům s vážnými akutními potížemi nadále slouží UA POINTY. U nás je najdete na Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu, Společném příjmu interně nemocných (SPIN), I. chirurgické klinice a Gynekologicko-porodnické klinice.

„Záměrem otevření ordinace praktika pro Ukrajince, kteří k nám uprchli před válkou, bylo především odlehčení UA Pointů. Ty mají sloužit k řešení vážných akutních případů a jsou v současnosti po celé České republice přetížené. U našeho praktického lékaře mohou pacienti využívat standardní služby, jako jsou preventivní prohlídky, vystavení pracovně lékařských posudků, posudků o zdravotní způsobilosti, předoperační vyšetření, diagnostická péče nebo třeba ambulantní péče u běžných nachlazení, chřipek nebo viróz. Stačí se jen v ambulanci zaregistrovat a splňovat základní podmínky, jako je vízum, zdravotní pojištění a podobně,“ uvedla náměstkyně pro nelékařská zdravotnická povolání VFN Mgr. Dita Svobodová, Ph.D., MHA, s tím, že ordinace v současnosti zvládne registrovat zhruba tisícovku lidí. Lékaři ve fakultní poliklinice ordinují třikrát týdně bez předchozího objednání a na místě je buď ukrajinsky hovořící lékař, nebo tlumočník.

Ordinační hodiny:
Středa     10.00 – 15.30 hod. (doc. MUDr. Robert Holaj, CSc.)
Čtvrtek    07.30 – 12.00 hod. (MUDr. Mark Tiutiunny)
Pátek       07.30 – 14.00 hod. (MUDr. Mark Tiutiunny)