Blesk Ordinace letos opět bodovala! Lékaři VFN zachytili několik pacientů s nebezpečnou diagnózou

Ve středu 12. října praskalo Karlovo náměstí v Praze ve švech. Tradiční preventivní akce Blesk Ordinace přilákala stovky lidí a o odhalila řadu závažných diagnóz, které naši lékaři stejně jako v předchozím ročníku začali okamžitě řešit.

Zdravotníci z VFN se letos zúčastnili opět v hojném počtu a za šest hodin stihli vyšetřit spousty zájemců.  Čísla mluví za vše: 210 zkontrolovaných mateřských znamének (přitom odhalili 8 zhoubných nádorů a 7 přednádorových stavů kůže). Hned další týden dvě pacientky z této akce na naší klinice operovali se závažnými diagnózami: bazaliom a melanom.

Co k tomu říká primářka Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK MUDr. Ivana Krajsová, MBA?
„Na naší dermatoonkologické ambulanci přijímáme a vyšetřujeme pacienty i bez objednání, právě proto, abychom mohli veškerou léčebnou péči poskytnout co nejrychleji. Když u pacienta diagnostikujeme kožní nádor, objednáváme ho na chirurgický zákrok co nejdříve, většinou je čekací doba pouze několik dní. Včas zachycené kožní nádory operujeme ambulantně na naší klinice. V případech, kdy se jedná již o pokročilý nález, je nutná operace v celkové narkóze, protože se kromě melanomu odstraňuje a vyšetřuje též sentinelová uzlina. Tyto zákroky se provádějí na chirurgické klinice VFN, a i tam je čekací doba maximálně 2–3 týdny. To je většinou i doba, kterou pacient stejně potřebuje na obstarání předoperačního vyšetření. Stejně jsme se zachovali i u pacientek, které jsme objevili při vyšetření na Blesk Ordinaci. V posledních měsících přibývá pacientů s pokročilými nálezy, jedním z důvodů bude zřejmě to, že mnoho nemocných v době covidu odkládalo potřebná vyšetření. Proto jsou důležité veřejné preventivní akce, tam přijdou často i pacienti, kteří návštěvu v běžné ambulanci odkládají, ale takovouto akcí se nechají zlákat. Kromě toho tyto akce upozorní širokou veřejnost na určitou problematiku, v našem případě na problematiku kožních nádorů, a lidé se začnou více prohlížet a víc jich přichází následně na vyšetření i do kožních ordinací.“

Oči v nebezpečí
Celkem 230 klientů si nechalo vyšetřit nitrooční tlak a 2 pacienti s pokročilým zeleným zákalem byli hned odesláni na Oční kliniku VFN, protože jim hrozilo oslepnutí! „Různá oční onemocnění trápí lidi napříč věkovým spektrem, samozřejmě se zvyšujícím se věkem se rizika zvyšují,“ komentuje MUDr. Marek Fichtl a radí: „Proto je nesmírně důležitá prevence. Pravidelné návštěvy u očního lékaře by měli lidé brát stejně vážně jako návštěvy u praktika, zubaře a jiných odborníků. Nitrooční tlak je nebezpečný v tom, že nebolí, člověk necítí obtíže, a pokud se stav dlouhodobě neléčí, může dojít k nevratnému poškození zrakového nervu. Neléčené onemocnění hrozí až ztrátou zraku. O tom, jak zrádný zelený zákal je, svědčí i náhodný záchyt nemocných při preventivních akcích, jako je Ordinace Blesku. Pokaždé se najdou lidé, kteří mají výrazné postižení zraku, přitom vůbec netuší,  jakou chorobou trpí.“

Obavy o zdraví i psychické vyčerpání
Stejně napilno měl PhDr. Pavel Harsa, vedoucí klinický psycholog VFN, ve stánku Poradna pro zdravý duševní styl. Za středeční odpoledne se na něj obrátilo 37 lidí, většinou s obavami o své zdraví, s psychickým vyčerpáním a z toho plynoucími zdravotními obtížemi (stres, nespavost, třes rukou, kožní problémy). „Náročná doba, obavy z budoucnosti, nejistota se promítá i do vztahů v rodině, mezi partnery, rodiči a dětmi. Jsem rád, že jsem si mohl se zájemci popovídat, probrat s nimi jejich trápení, některým jsem poradil techniky ke zvládání stresové zátěže, jiným doporučil, aby včas vyhledali odbornou pomoc. Není zač se stydět, je správné si umět říct o pomoc,“ okomentoval Blesk Ordinaci doktor Harsa.

Další varovná čísla
Ani plíce naší populace nejsou v nejlepší kondici: ze 140 vyšetřených lékaři odhalili hned čtyři případy chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) a 6 lidí s astmatem. Ze 480 zájemců o kontrolu krevního tlaku jich 27 mělo extrémní hodnoty (195/127 mmHg, 205/95 mmHg) a od stánku s testy na hladinu cukru v krvi ze 395 vyšetřených 10odešlo  s hodnotami nad 12,5 mmol/l, což signalizuje vysoké riziko diabetu.
Zájem o konzultaci u všech našich stanovišť (lékové poradenství, zdravý životní styl, dobrovolnictví…) trval až do konce akce. Znovu se potvrdilo, že každá prevence má smysl a jak důležité jsou pravidelné návštěvy u lékaře.