Zaměstnanci v kondici: Předejděte dehydrataci

Zvláště v horkém počasí je třeba myslet na pravidelné doplňování vhodných tekutin. O pitném režimu v nejteplejších měsících roku jsme se poradili s Ivanou Valentovou, BSc., DiS., nutriční terapeutkou I. interní kliniky, Oddělení nutričních terapeutů. Pro zaměstnance byly na intranetu již v červnu zveřejněny informace o systému objednávání nápojů v letních měsících.

Jak na sobě poznáme dehydrataci?
Přirozeně by mělo docházet k pocitu žízně, která již značí mírnou dehydrataci. Zda pijeme nedostatečně, můžeme na sobě poznat třeba podle barvy moči. Měla by být světle žlutá. Známkou dehydratace může být barva moči tmavá.  
U sportujících lidí dochází k zhoršení výkonu a poruchám termoregulace. Mírná dehydratace by zdravé jedince neměla nijak ohrozit.  

Máme přes léto intenzivně navýšit příjem tekutin? 
Potřeba pitného režimu je individuální a závisí na věku, pohlaví, kondici, tělesné aktivitě a také na okolní teplotě. Můžeme slyšet doporučený příjem tekutin 35‒40 ml/kg/den. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je doporučeno 2,5 litru pro muže a 2 litry pro ženy. V létě to může být 3 až 4 litry za den.  

Horké počasí nás láká k pití vychlazených nápojů. Je to správné? 
Samotné pití studených nápojů není nevhodné. Mohou se objevovat jiná negativa, jako je citlivost zubů. Lze říci, že pití studených tekutin v létě může být příjemné stejně jako pití teplých nápojů v zimě.  

Vadí, když nepijeme průběžně, ale spíše nárazově? Nebo to není tak důležité?
Tekutiny bychom měli konzumovat v průběhu celého dne. Často se stává, že lidé zapomínají pít a večer příjem tekutin dohánějí. To může narušit kvalitu spánku.  

Může se nám stát, že naopak přijímáme tekutin až moc? I tady je nějaké riziko? 
Záleží, jakých nápojů se to týká. Pokud se jedná o pití stolní neochucené vody, můžeme tím přicházet o větší množství minerálních látek, ale u zdravého jedince (bez intenzivního sportu) to nemusí způsobovat zdravotní problémy.  
Je vhodné v našem pitném režimu střídat stolní neochucenou vodu s minerální.  
Objevit se může riziko spíše vysoké konzumace konkrétních látek v nápojích než samotné vody. Týká se to například kofeinu v energetických nápojích nebo jde-li o dlouhodobou konzumaci slazených nápojů.  

Jaké složení nápojů byste poradila a co do pitného režimu nezapočítávat? 
Minerální vody obsahují výrazně vyšší množství minerálů než stolní vody, a proto se jejich příjem doporučuje do 0,5 l. Tato potřeba se může zvyšovat podle míry pocení, kterým se minerály z těla odvádí. Proto není lehké určit obecné doporučení. 
Slazenými nápoji přijímáme výrazné množství cukrů bez jakýchkoliv dalších benefitů. Pro porovnání, jedna půllitrová cola obsahuje okolo 11 kostek cukru. 
Tekutiny přijímáme i v jídle, jako jsou omáčky nebo polévky, ale ty nejsou základem pitného režimu stejně jako káva. I když je káva také tekutinou, neměli bychom jí zahánět žízeň.  
Určitě bychom neměli započítávat do pitného režimu alkohol, zejména tvrdý, který odvodňuje.  
Pro náš organismus je nejvhodnější variantou neochucená voda. 

Proč někdy vodu takzvaně „zadržujeme“ a jaké to má následky? 
Zadržování vody je ovlivněno vysokým příjmem sodíku (soli) nebo hormonálními změnami, například při onemocnění štítné žlázy, poruše ledvin, ale souvisí také s nedostatkem pohybu, při kterém může být krevní oběh omezen a způsobí tak hromadění tekutin.
Zadržování vody se následně projevuje otoky, zvýšenou hmotností, nepohodlím, a tím může dojít i k omezení pohybu. Podle toho, zda jsou otoky krátkodobé nebo dlouhodobé, nastává potřeba tento stav konzultovat s lékařem. 

Má pití vody s citronem detoxikační účinky?  
I přesto, že některé látky mohou podpořit přirozenou detoxikaci, není zatím jasné, do jaké míry je takový účinek pro organismus významný, navíc je toto množství v nápoji zanedbatelné. Naše tělo se detoxikuje přirozeně samo pomocí našich orgánů. Takový proces můžeme podpořit vyváženou stravou.
Navíc voda s citronem a jiné kyselé nápoje díky kyselému pH může způsobovat poškození zubní skloviny. Proto bychom pití vody s citronem měli vnímat jen jako zpestření pitného režimu. 

Kdy sáhnout po iontových nápojích? 
Iontové nápoje jsou směsí cukrů a minerálních látek společně s dalšími účinnými látkami, které mohou dodat rychlou energii a množství minerálů. Jelikož je důležité dodat minerální látky po jejich výraznějších ztrátách (ke kterým dochází při velkém pocení), jsou tyto nápoje vhodné při nebo po intenzivním sportovním výkonu.
U běžně nesportujících jedinců nebo mírně sportujících (neintenzivní aktivita pod 60 minut) nedochází k tak vysoké ztrátě minerálů nadměrným pocením, a proto příjem iontových nápojů není potřeba.  

Velmi oblíbené jsou energy drinky. Měli bychom si na ně dávat z nějakých důvodů pozor? 
Energy drinky mají vysoký obsah kofeinu a jednoduchých cukrů, jsou tedy výrazně kalorické. Snadno tím překročíme doporučený příjem cukrů.   Jejich konzumace je nevhodná zejména pro děti, protože snadno přesáhnou i doporučený příjem kofeinu. Dle organizace EFSA je doporučený příjem u dětí i dospělých 3 mg/kg/den. V jedné plechovce energy drinku o obsahu 250 ml může být 80 mg.  
Pozor bychom měli dávat vždy na kombinování energy drinků a kávy.  
 
 Jak je to s nealkoholickým pivem? Neobsahuje i to přece jen nějaký alkohol? 
Ano, obsah alkoholu je u nealkoholického piva do 0,5 %. Toto množství je velmi malé, rychle vyprchá a nemusíte se bát řízení auta.  

Nápoje pro zaměstnance
V červnu byly na intranetu zveřejněny pokyny o systému objednávání nápojů v letních měsících platné do 31. 8. 2023. Vedoucí pracovník objednává ochranné nápoje prostřednictvím formuláře F-TPU-010 OLVS. Vnitřní objednávkový formulář je dostupný v dokumentaci na intranetových stránkách TPÚ na e-mailu: objednavkypitnyrezim@vfn.cz. Při objednávání vždy uvede číslo svého NS a žádaný počet balení (1,5 l/den/osoba) a rovněž přesnou adresu dodání, ideálně cca na 30 dnů spotřeby.
Odpovědným pracovníkem za objednávání ochranných nápojů u dodavatele dle stanovených limitů je Vladimíra Pelikánová, OLVS (tel. linka 9296). Objednávky schvaluje NNZP. Akce je financovaná z fondu FKSP. Množství je omezené do vyčerpání finančních prostředků.
Rozvoz vod zajišťuje dodavatel přímo na pracoviště, a to do 48 hodin od objednání. S dodávkou vod budou předány i dva dodací listy, jeden je určen pro pracoviště, druhý odpovědný pracovník pracoviště předá k rukám paní Pelikánové na OLVS (dostačuje vhodit do schránky OLVS).