Nejmladšího primáře má aktuálně gynekologicko-porodnická klinika

Od 6. září byl nově výkonem funkce primáře Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK pověřen čtyřiatřicetiletý MUDr. Andrej Černý.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost? 
Jmenování považuji za všechno uvedené – podílet se na řízení kliniky tohoto formátu je v mém věku výzva, cítím se klinice zavázán, ale současně mám z této možnosti velkou radost.

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Nápadů a myšlenek máme s novým přednostou prof. Davidem Cibulou nesčetně. Rozhodně bych rád udržel dle mého názoru skvělé vztahy mezi mladými lékaři, které jsme celkem dlouho a pracně budovali. Plánů na změnu je hodně, chtěl bych se organizací práce posunout na úroveň zahraničních pracovišť, které jsem v minulosti navštívil a se kterými jsem v kontaktu. Ty mi tehdy přišly jako z jiného vesmíru, ale nyní vidím, že rozdíl mezi jejich a našimi schopnostmi není žádný. Jediné, v čem je zdravotnický management v zahraničí lepší, je schopnost kvalitní komunikace s týmem lidí kolem vás. Jedině tak se dají dokázat velké věci.

Jak vidíte vaši kliniku za 10 let? 
Kliniku vidím jako pracoviště světového formátu nejen co se odborné stránky týče, ale také z pohledu stavebního – bylo by skvělé mít již po generální rekonstrukci a nemuset se stydět za některé části před pacienty. 

MUDr. Andrej Černý je gynekolog a porodník. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně a na Gynekologicko-porodnické klinice VFN a 1. LF UK pracuje od roku 2012. Má atestaci z gynekologie a porodnictví. Věnuje se zejména léčbě zhoubných nádorů prsu a prenatální ultrazvukové diagnostice. V současnosti je studentem postgraduálního studia. Je autorem několika odborných publikací. Je ženatý, má jedno dítě a jeho koníčkem je literatura, cestování a počítačové hry.