Kuchařská hvězda v novém bistru ve Fakultní poliklinice

Za účasti všech náměstků naší nemocnice jsme 19. dubna 2021 slavnostně otevřeli nové bistro ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí. V moderní provozovně občerstvení Poli Café zakoupíte zákusky, chlebíčky, obložené bagety, kávu nebo třeba fresh džusy. Nenechte si ujít ani polední obědové menu, které vaří známý český šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch.

Nově otevřené bistro Poli Café nabízí široký sortiment teplé i studené kuchyně a možnost objednání poledního menu. Zaměstnanci VFN mají slevu 10 procent a doručení na tři výdejní místa v rámci nemocnice zdarma. Kromě bistra v poliklinice je možné jídlo objednat a vyzvednout v Karlák Café v budově ředitelství nebo na Gynekologicko-porodnické klinice v Apolinář Café. Objednávat ale můžete i na telefonu 603 549 099. Na výběr jsou denně dvě polévky a dva druhy hlavního jídla. Nabídku obědového menu naleznete na www.policafe.cz.

Marek Raditsch: Je mi jedno, jestli vařím rajskou nebo humra. Každé jídlo musí chutnat!

Šéfkuchař Poli Café Marek Raditsch patří ke špičkám ve svém oboru. Jeho úspěšná kariéra odstartovala v roce 1992, kdy získal třetí místo na gastronomické olympiádě v Německu. Od té doby sbíral zkušenosti v mezinárodních podnicích, jako je například restaurace Brasserie Mozart v pražské opeře, italská restaurace Segafredo, restaurace s asijskou kuchyní Barock nebo restaurace s mezinárodní kuchyní Pravda. Působil v michelinských restauracích Kongres Hans Kaelder a Era Ora v Kodani a Feinschmecker a Bagatelle v Norsku. Od roku 2000 šéfuje stovce kuchařů skupiny Kampa Group, kde měl příležitost obsluhovat i světově proslulé celebrity. Vařil pro hvězdy, jako jsou Mick Jagger, monacký princ Albert, Brad Pitt a Angelina Jolie, Arnold Schwarzenegger nebo manželé Clintonovi.

Z jakého důvodu jste vyměnil luxusní restauraci za bistro v naší fakultní poliklinice?

Já jsem ji samozřejmě nevyměnil. Naše restaurace jsou zavřené, děláme rekonstrukci. Bistro v poliklinice je spíše výpomoc a taková moje zastávka. Mám pocit, že jídlo v kantýnách a podobných bistrech není vždy ideální. Zaměstnanci, pacienti i ostatní návštěvníci zdravotnických zařízení si podle mě zaslouží něco lepšího. I pro nás je to ale výzva. Můžeme zde trochu rozšířit své pole působnosti a ukázat, že i obyčejné jídlo se dá vařit dobře. Je mi ve finále jedno, jestli vařím rajskou nebo humra. Chci, aby to chutnalo co nejlíp, a hlavně aby to chutnalo těm, pro které to děláte.

Na jakou kuchyni se v bistru můžeme těšit?

Především na klasickou českou. Chceme oslovit co možná nejširší pole zákazníků. Skladba jídel je ale pestrá, rozhodně nechceme, aby se opakovala. A samozřejmě vaříme z dobrých kvalitních surovin, zdravě a chutně. Menu občas zkoušíme obohatit i orientálními chutěmi. Úspěch měla třeba dýňová polévka s červeným kari a kokosovým mlékem. A určitě si ještě budeme hrát se sezónností.

Myslíte také na návštěvníky s potravinovými alergiemi nebo dietami?

Samozřejmě. Když připravujeme menu, tak vždy uděláme jednu veganskou polévku, část našich jídel je vhodná pro diabetiky, nabízíme sortiment i pro lidi s bezlepkovou dietou nebo třeba alergií na laktózu. Máme s obsluhou bistra domluvu, že stačí, když nám zákazník řekne, jakou má dietu, jaké má restrikce, zda mu můžeme i přesto něco nabídnout, a my vždycky něco vymyslíme.

Jaká je vaše nejoblíbenější kuchyně?

Ta moje! Dělám si samozřejmě legraci. Já osobně nemám jednu oblíbenou kuchyni. Jídlo si dávám podle nálady. Mám rád všeobecně dobré jídlo a je jedno, jestli je to guláš za stovku, nebo něco drahého. Mám hodně rád ryby, mořský jazyk a kachní játra fois gras, po těch bych se mohl utlouct. A také miluji vnitřnosti, třeba telecí nebo vepřové ledvinky. Mám toho rád hrozně moc.

Je vůbec něco, co vám naopak nechutná?

Určitě! Nemám rád bílé sladkokyselé omáčky, jako je koprovka nebo křenová omáčka. To opravdu není můj šálek kávy. Ale samozřejmě to uvařím rád.

Vaříte i doma? Nebo jídlo připravuje vaše žena?

Doma vařím já. Je to pro mě určitá forma relaxu. V kuchyni trávíme s manželkou a dcerou nejvíc času. Holky okolo mě běhají a já jim navařím klidně na dva tři dny dopředu, a když jsem pryč, tak si to ohřívají. Nemám s tím žádný problém. Nikdy jsme ani nekupovali žádné příkrmy pro dceru, všechno jsem jí vařil. Ale zastávám názor, že vaření doma má být efektivní, rychlé, čerstvé. Doma například nerad vařím českou kuchyni. S takovou svíčkovou strávíte tři čtyři hodiny a kvůli třem porcím se mi ji vařit často nechce.

V současnosti vaříte v bistru v poliklinice, jaký máte vztah k lékařům a zdravotníkům?

Musím se přiznat, že mi jednou lékaři skoro zachránili život. Jejich náročnou práci skutečně obdivuji. Opravdu klobouk dolů. Co bychom bez nich dělali.