Novinky v očkování proti nemoci Covid-19

V očkovacím centru ve Fakultní poliklinice od září očkujeme upravenou vakcínou BA.1. V čem je jiná a pro zájemce o očkování výhodná, vysvětlila primářka Ústavu imunologie MUDr. Zuzana Humlová, Ph.D.

Vakcina Comirnaty Original/Omicron BA.1 je upravená verze původní vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) tak, aby cílila na subvariantu Omicron BA.1, kromě cílení na původní kmen viru SARS-CoV-2.
Studie u dospělých starších 55 let, kteří dříve dostávali 3 dávky přípravku Comirnaty (základní očkování a posilovací dávka), zjistila, že imunitní odpověď na subvariantu Omicron BA.1 byla po druhé posilovací dávce přípravku Comirnaty Original/Omicron BA.1 vyšší než po druhé dávce původní vakcíny Comirnaty (měřeno hladinou protilátek proti přípravku Omicron BA.1). Imunitní odpověď vůči původnímu kmeni SARS-CoV-2 byla navíc u obou vakcín srovnatelná. Studie zahrnovala více než 1800 lidí, z nichž asi 300 obdrželo Comirnaty Original/Omicron BA.1 v jejím konečném složení. Čistě technickou výhodou této vakcíny je i aplikace bez nutnosti ředění.

Dá se kombinovat s vakcínou proti chřipce?
Vakcínu je možné kombinovat s vakcínou proti chřipce aplikací obou vakcín v jeden den. Další možnost, vhodnější, je mezi vakcínami dodržet interval 14 dnů.

Jaký je rozestup mezi očkováními?
Od třetí dávky očkování je doporučen interval tři měsíce. Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.1 má schválení nově i pro věk od 12+. Lze ji tedy podat jako 4. dávku dětem ve věku 12–17 let, ovšem pouze touto novou vakcínou BA.1. Původní vakcína byla schválena jen na třetí dávku.
Primovakcinace musí zůstat původní vakcínou.
Kdo má čtyři dávky původní vakcíny, novou vakcínou se nepřeočkovává.
Novavax lze podat jako posilující třetí dávku. Novavax je možné podat i jako booster na primární očkování mRNA a adenovir jako kombinaci vakcín.

Jak se chovat po vakcinaci?
Po vakcinaci bychom se měli vyvarovat velké a neobvyklé fyzické námahy, alkoholu, nezvyklého jídla, sauny, horké koupele. Pokud se objeví teplota, je vhodné si vzít běžná antipyretika – paralen, ibalgin. V případě teploty trvající několik dní, kašle, rýmy, bolesti v krku (i mírných respiračních příznaků), ztráty čichu nebo chuti bychom měli kontaktovat praktického lékaře, aby vystavil žádanku na PCR test pro vyloučení souběhu očkování a infekce. Pokud se objeví únava, bolesti hlavy, svalů, lze vzít běžná analgetika, antipyretika. V případě, že se objeví zarudnutí v místě vpichu, je možné je lokálně chladit, podat antihistaminika, eventuálně lokální kortikoidy.