Ve VFN jsme zavedli pilotní projekt stravy při poruchách polykání

Na neurologické a geriatrické klinice se pokusíme pacientům podat jídelníček, který je potěší na pohled, bude jim chutnat a dokážou ho strávit.

Novinka je zavedená od začátku tohoto týdne pro pacienty s poruchami polykání. Strava odpovídá mezinárodnímu standardu IDDSI ((International Dysphagia Diet Standardisation Initiative). Mezi nejvyužívanější typy modifikované stravy podle této klasifikace patří mixovaná dieta v konzistenci hustého pyré, stupeň 4 podle IDDSI, u které je kladen velký důraz nejen na mechanické zpracování jídla, ale i na senzorické a chuťové vnímání konzumenta. Strava je zahuštěna speciálním zahušťovadlem Passenio Plus, díky němuž jídlo drží tvar a po vložení do úst se lehce rozplývá. Konzistence stravy nevyžaduje žvýkání, neobsahuje hrudky ani vlákna a není lepivá. Strava se konzumuje lžící nebo vidličkou a neukapává.
Jídelníček je složen ze snídaně, oběda, odpolední svačiny a večeře. Dieta se doplňuje podle individuálních nutričních potřeb sippingem, nejlépe v krémové variantě. Protože se jedná o pilotní fázi, je dieta indikována pacientům na neurologické a geriatrické klinice. V případě, že se vyskytne pacient s poruchami polykání i na jiné klinice, dieta se zajišťuje ve spolupráci s nutričním terapeutem.