Únor bez alkoholu má smysl

Češi ročně vypijí 14,4 litru alkoholu na osobu a jsou tak mezi prvními v Evropě. Výzva Suchej únor se snaží postoj Čechů k alkoholu měnit již po dvanácté. Každoročně se k Suchýmu únoru hlásí kolem 900 000 lidí, letos jich organizátoři chtějí oslovit více jak milion. Na kampani se téměř od jejího vzniku podílí také Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN.

Češi vládnou Evropě v konzumaci alkoholu dlouhodobě a již po dvanácté mohou vyzkoušet, zda nepijí rizikově. Pravidla Sucháče jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu.

Pod výzvou „Pojď s námi SUCHOU CESTU“, se letošní kampaň se zaměřuje na benefity, které už jen měsíc bez alkoholu přináší. Přestávka od alkoholu pozitivně ovlivní nejen peněženku, ale zlepší i spánek, pročistí hlavu a přinese tělu více energie. Kuřákům abstinence pomáhá snížit spotřebu cigaret a kouření omezit. Nejde přitom zdaleka jen o detox od alkoholu, ale o změnu životního stylu, celkovou očistu a možnost udělat pro sebe něco smysluplného. Přes 50 % účastníků po čtyřech měsících od Sucháče v dotazníku potvrdilo dlouhodobé zvolnění v konzumaci alkoholu.

Kolik alkoholu je vlastně již moc?

Žádné množství alkoholu není zcela bez zdravotního rizika. Při nízkorizikovém užívání alkoholu je obecně potřeba dodržovat tyto zásady:

  • Nepít více než dva standardní alkoholické nápoje denně – jeden standardní alkoholický nápoj odpovídá přibližně 0,5 l piva nebo 0,2 dcl vína nebo 1 dcl 20 % likéru nebo 5 cl 40 % destilátu.
  •  Nepít více než pět dní v týdnu, tedy nejméně dva dny v týdnu zcela abstinovat.

Toto však není žádný návod, jen vymezení nízkorizikového pití. Nejlepší alternativou je nepít vůbec, velikost rizika u konzumace alkoholu se liší. S užíváním alkoholu souvisí asi 200 diagnóz s tím, že někde je podíl alkoholu obrovský, jinde malý, jediná jistota je nepít alkohol vůbec,“ upřesňuje Miroslav Barták z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN, který se výzkumu závislostí na alkoholu věnuje již několik let.

Proč lidé začínají pít?

Nejčastější odpovědí bývá, že je to způsob, jak něco oslavit, zvyk pít při určitých příležitostech nebo tvrzení, že alkohol dělá společenská setkání zábavnější. Lidé také často uvádějí, že je alkohol dostává do nálady a že si při jeho konzumaci odpočinou. Nejčastější motivací k pití je tak motivace sociální, dalšími důvody je úzkost nebo deprese.

Výsledky dotazníku MDMQ-R podle pohlaví respondentů

Připojte se i vy, více informací najdete na www.suchejunor.cz nebo na https://alkoholpodkontrolou.cz/zavislost/