VFN: bezpečné prostředí pro všechny

Nový vedoucí Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti VFN Mgr. Libor Strkáč představil svou vizi fungování útvaru a několik klíčových oblastí, které považuje za zásadní pro zajištění bezpečného a stabilního provozu naší nemocnice.

„K nové pozici přistupuji s velkou odpovědností, protože bezpečnost považuji za naprostý základ každé zdravotnické instituce. Vidím v této pozici nejen výzvu, ale i příležitost přispět k zajištění bezpečného prostředí pro naše pacienty, zaměstnance a návštěvníky. V rámci své nové role se zaměřím na několik klíčových oblastí, které považuji za zásadní.

Prohloubení spolupráce s bezpečnostní agenturou
Mým prvním cílem je zajistit, aby veškeré postupy, systémy a infrastruktura v naší nemocnici odpovídaly nejvyšším standardům bezpečnosti. Zvláštní pozornost věnuji kritickým bodům, jako je prohloubení spolupráce s externí bezpečnostní agenturou, která zajišťuje fyzickou bezpečnost v naší nemocnici. Plánuji pravidelné konzultace a koordinační schůzky s vedením agentury, během nichž budeme společně vyhodnocovat a přizpůsobovat naše postupy podle aktuálních potřeb a hrozeb. Důraz chci klást na vzdělávání pracovníků bezpečnostní agentury, které bude zaměřené na  důležitost bezpečnosti a správnou reakci na krizové situace. V rámci této spolupráce zavedeme pravidelné simulace krizových situací, které nám pomohou lépe připravit všechny zúčastněné na reálné hrozby.

Koordinace všech složek nemocnice
Účinná bezpečnost a krizová připravenost nejsou jen záležitostí jednoho oddělení, ale vyžadují koordinovanou spolupráci všech složek nemocnice. Nic z toho se neobejde bez spolupráce a komunikace. Proto již nyní chystáme pravidelná setkání s vrchními, staničními, provozními sestrami a se správci budov, kde budeme vzájemně sdílet zkušenosti, identifikovat problémy a hledat společná řešení.

Nácviky evakuací a traumaplánu
Nemocnice totiž musí být připravena čelit různým typům krizí – od přírodních katastrof až po pandemie nebo technologické havárie. To zahrnuje nejen pravidelný výcvik personálu, ale i vytváření krizových plánů a jejich neustálou aktualizaci podle aktuálních rizik. Do konce roku máme v plánu zrealizovat další nácvik aktivace traumatologického plánu a nácviky evakuací při různých typech mimořádných událostí.

Zřízení Centrálního velínu
V dnešní digitální době hrají klíčovou roli v bezpečnosti a krizové připravenosti technologie a inovace. Rád bych proto implementoval moderní technologická řešení, která nám umožní lépe monitorovat rizika, rychleji reagovat na mimořádné situace a efektivněji řídit zdroje. Do konce tohoto roku zřídíme bezpečnostní dispečink − Centrální velín, pro příjem veškerých mimořádných nebo nestandardních bezpečnostních událostí v režimu 24/7. Operátor centrálního velínu nemocnice bude mít přehled o silách a prostředcích, jako je počet strážných na jednotlivých vrátnicích, počet strážných na obchůzce, jejich lokalizace a stav.

Těším se na spolupráci s vámi všemi při dosažení těchto cílů a věřím, že společně můžeme vytvořit ještě bezpečnější a připravenější prostředí pro všechny, kdo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze pracují nebo ji navštěvují.