Zaměstnanci v kondici: Jak se dobře vyspat i při bolestech zad

Trápí vás bolesti zad i po ulehnutí na lůžko? Nemůžete najít polohu, ve které byste mohli usnout? Ráno se cítíte jako zlámaní? Úlevu vám může přinést i jen malé vypodložení malým polštářkem či srolovaným ručníkem. Jak na to?

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou bychom se měli zaměřit,“ radí pohybová specialistka Zuzana Rybářová.

Ať už zvolíte jakoukoliv pozici při spánku, zásadní je, abyste měli správně vyrovnanou páteř. „Pomocníkem může být jednoduché pravidlo, kdy uši, ramena a kyčle by měly nad sebou spočívat v jedné ose. Mezi tělem a matrací by se neměly tvořit příliš velké mezery, proto je případně vypodložte polštářky či srolovanými ručníky, aby se nepřetěžovaly ani svaly, ani páteř,“ doporučuje odbornice.

Jak spíte a jak se polohovat

1. Pozice vleže na zádech

Pokud vás bolí záda, vypodložte si kolena polštářem a krční páteř vypodložte malým anatomickým polštářem, určeným speciálně pro tuto oblast.

2. Pozice vleže na břiše

Vytočte dolní končetiny špičkami k sobě, případně spusťte chodidla přes okraj postele, aby se nohy i bedra uvolnily. Pod hlavou mějte jen malý (nebo lépe žádný) polštářek určený pro krční páteř. Pokud pořád cítíte napětí v zádech, polštářek si dejte i pod spodní část břicha.

3. Pozice vleže na boku

Dejte si mezi kolena polštář či stočený ručník – zajistí lepší nastavení páteře. Pokud vás trápí větší bříško nebo prsa, opět si zvykněte na vypodložení. Lze to zvládnout i jednou přikrývkou, kterou si dáte mezi kolena, pod břicho, prsa a nakonec i pod hlavu.

Zuzana Rybářová je pohybová specialistka, věnuje se trigger point terapii a zabývá se také technikami proti psychickému přetížení. Je autorkou online projektu 21 dnů proti bolesti zad a stresu, přednáší o zdravém životním stylu, vede online lekce cvičení. Na webu Zuzica.cz píše o novinkách, které zkouší na vlastní kůži (a především záda).

Zdroj obrázků: Zuzana Rybářová