Do výzvy Do práce na kole se přihlásilo přes 200 zaměstnanců VFN

V sobotu 1. května odstartovala už pojedenácté celostátní výzva Do práce na kole. Zapojila se do ní tradičně i naše nemocnice. Celkem 207 zaměstnanců v 71 týmech vymění pro cestu do práce a zpět auto nebo hromadnou dopravu za kolo, koloběžku, běh nebo chůzi. Vzhledem k současné situaci se ale letos počítají i cesty do přírody, na nákupy nebo třeba se psem.

Naši nemocnici letos reprezentuje celkem 71 týmů s tradičně originálními názvy. Je to o zhruba třicet týmů víc než loni. O co nejvíce zaznamenaných kilometrů bude usilovat například Onkocykloorgie, Poločas rozpadu, Biochemka, Tým Rychlonožka, Hořejšův peloton, Díza, Fonča, Píchlá duše nebo týmy Trnky, Žádné výmluvy, Líný lemry, Pohni kostrou, Coronary bikers nebo Babky Apolky. A aby toho nebylo málo, přihlásila se do výzvy i Zrzavá šlapka, Vostrá šlapka, Krvavá šlapka a Ujetá šlapka. „Výzva Do práce na kole nám připadá jako dobrá myšlenka. Podporujeme zdraví, sport a chceme vypadat dobře. Jezdit na kole nás baví, všichni tři dohromady ujedeme za sezonu asi dva tisíce kilometrů. Celkem máme momentálně k dispozici deset kol. Já dvě, Milan tři a Honza dokonce pět,“ sdělil Ing. Jan Klášterka, který se do výzvy zapojil s Ing. Janem Hotmarem a Ing. Milanem Vodičkou. Společně soutěží za OK team.

OK team

Kromě příznivců cyklistiky bude naši nemocnici řada týmů reprezentovat v chůzi. Například ve skupině 3. IK pěšáci soutěží prof. Michal Vrablík, MUDr. Jarmila Křížová a MUDr. Tereza Altschmiedová z III. interní kliniky. „Každá fyzická aktivita je vítaná a tato výzva je pro nás dobrou motivací. Všichni bydlíme na Vinohradech velmi blízko nemocnice a nevyplatilo by se nám vytahovat kolo, takže jsme vytvořili vinohradský pěší tým a budeme cestou do práce a z práce obcházet krásná vinohradská místa,“ prozradil prof. MUDr. Michal Vrablík, CSc., a doplnil: „Mě se na rozdíl od kolegyň, které jsou vysoce fyzicky aktivní, moc sportovat nedaří. Nemám momentálně totiž vůbec čas. Ale jinak nejsem osoba pohybu se štítící, jak říká pan docent Matoulek u rozdělení populace. Pohyb mám rád. Jezdím na kole, v zimě rád běžkuji a občas jdu i běhat. Třeba naše primářka Křížová, která je vůdkyní týmu po kondiční stránce, běhá pravidelně. Když tedy není zrovna po operaci kolene, což je bohužel zrovna teď. Ale i tak se zúčastní!“

3. IK pěšáci

Pěšky budou do práce chodit i členové týmu Bosonožci, za který soutěží nemocniční kaplan PhDr. Ing. Petr Krohe a vedoucí nutričních terapeutů Mgr. Lucie Růžičková. Pro oba je výzva Do práce na kole premiérou. Lucie chodí skoro každý den z práce pěšky. Nachodí denně čtyři až osm kilometrů, někdy ale i deset nebo dokonce dvanáct. „Raději chodím pěšky. Nejsem totiž zdatný cyklista a při představě, že bych měla jet na Karlák na kole, si nejsem vůbec jistá, že bych dojela živá,“ přiznala Mgr. Lucie Růžičková. Jízdu na kole po Praze vidí jako sebevraždu i kaplan PhDr. Petr Krohe. Chůze ho baví, cestou používá krokoměr a v průměru ujde denně asi 17 tisíc kroků. Tak uvidíme, kolik kilometrů nasbírá za celý měsíc.

Bosonožci

POZOR!

Zasílejte nám během května své fotky s kolem či na procházce v tričku Do práce na kole. V červnovém čísle zveřejníme koláž ze všech vašich fotek! Fotografie zasílejte na e-mail redakce@vfn.cz. Moc děkujeme!

Všem účastníkům přejeme co nejvíc najetých či nachozených kilometrů!