Japonsko a WHO nám darovaly chladicí boxy na vakcíny

Světová zdravotnická organizace (WHO) a japonská vláda darovaly naší nemocnici dvacet speciálních lednic a mrazáků na skladování vakcín.  Jde o pomoc, kterou postupně obdrží všechny české fakultní nemocnice a zdravotní ústavy. Celkem to bude 287 speciálních chladniček v hodnotě zhruba 4,2 miliardy korun.

Slavnostního předání se ve VFN zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, vedoucí Kanceláře WHO v ČR Zsofia Pusztai, velvyslanec Japonska v ČR Hideo Suzuki a náměstkyně ředitele pro obchod Ing. Martina Podešťová, MHA.

Vybavení darované WHO a japonskou vládou je vhodné pro uchování širokého spektra očkovacích látek. Každá dávka vakcíny musí být uchovávána při předepsané teplotě od okamžiku, kdy opustí místo výroby, do okamžiku podání, aby se zajistilo, že si zachová svou účinnost při ochraně příjemce proti nemoci. V naší nemocnici budou chladicí boxy sloužit například na III. interní klinice, dětské klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu, v lékárně a na dalších místech.

Jménem VFN v Praze si dovoluji poděkovat za chladicí a mrazicí boxy pro naši nemocnici. Velmi dobře si vzpomínám, jak napjatou jsme zde v nemocnici zažili situaci v prosinci roku 2020, kdy jsme se dozvěděli, že mají dorazit první vakcíny proti covidu, a řešili jsme, kam je uložit. Jejich skladování totiž vyžaduje velmi nízké teploty a speciální mrazicí zařízení, která nebylo možné v tak krátké době koupit. Jsem velmi ráda, že díky daru od WHO se do podobné situace již nedostaneme,“ uvedla při slavnostním předání náměstkyně Martina Podešťová.

 „Pandemie covidu-19 nám ukázala, že rozsáhlé zdravotní krize lze zvládnout pouze skrze důkladnou přípravu a společné mezinárodní úsilí. Tento dar, kterého si velmi vážím, posiluje obojí,“ zdůraznil místopředseda vlády ČR a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.  „Výzvy, které se objevily při skladování, transportu a podávání vakcín během pandemie covidu-19, nám umožnily strategicky se podívat na naše dnešní potřeby chladícího řetězce a předvídat, co může být potřeba v budoucnu,“ dodala Zsofia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO v Česku.