Konzultantky pro hojení ran z VFN navštívily Kuřim

Možnost prohlédnout si výrobu zdravotnického materiálu, který pro hojení ran ve VFN používáme, sdílení zkušeností a užší spolupráce mezi klinikami při péči o pacienty v naší nemocnici. Všechny cíle tato akce splnila!

Historicky první výjezdní zasedaní sester specialistek pro hojení ran z naší nemocnice pod záštitou náměstkyně Dity Svobodové se uskutečnilo 6. a 7. září v Kuřimi u Brna. Destinace byla zvolená záměrně: sídlí tu závod na výrobu zdravotnického materiálu, který sestry používají při péči o své pacienty, takže možnost poznat, jak se vyrábí, bylo zajímavou příležitostí, jak vidět problematiku své práce zase z jiného úhlu pohledu.
„Ovšem hlavním cílem pracovního setkání bylo intenzivnější zaměření na problematiku hojení ran ve VFN, sdílení zkušeností a navázání spolupráce mezi klinikami v péči o naše pacienty,“ vysvětluje Bc. Kateřina Fábry, která měla přípravu akce na starosti.

A výsledek: Víme, kde zkvalitnit péči
„Definovaly jsme si nejčastější problémy v oblasti hojení ran, které se v naší nemocnici vyskytují, a rády bychom se zaměřily na jejich osvětu, která povede ke zkvalitnění péče,“ doplňuje Kateřina Fábry. Mezi problémy patří nevhodně zvolený materiál na hojení ran, nesetření biofilmu z rány, chybné zhodnocení rány, časté střídání materiálu k hojení ran, nedodržení doby působení stanovené výrobcem, alergické reakce, podcenění péče o okolí rány, kombinování peroxidu vodíku s jódem (Betadinou), chybně provedený stěr z rány.  

Kdo jsou konzultantky pro hojení ran? 
Vysoce specializované sestry na problematiku ran různého původu, které pracují na většině klinik VFN. Neváhejte se na ně v případě potřeby obrátit, rádi poradí, vše vysvětlí a pomůžou s diagnostikou ran a zvolením vhodného materiálu k jejich hojení. Kontakty naleznete zde: Kontakty – Všechny kontakty (sharepoint.com)

Konference vám může usnadnit péči o pacienty
Dovolte nám vás pozvat na konferenci k příležitosti Světového dne STOP DEKUBITŮM, kterou budeme pořádat 16. listopadu 2023 v Charvátově sále na III. interní klinice 1. LF UK a VFN. Přihlásit se budete moci brzy přes OKBase. Na konferenci se můžete dozvědět novinky v prevenci a léčbě dekubitů, což vám pomůže při péči o pacienty.