Chtěl bych motivovat mladé lékaře pro vědu a poznání

Prvního října letošního roku byl doc. MUDr. Ondřej Kodet, Ph.D., jmenován novým přednostou Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN. Zeptali jsme se na jeho pocity, plány a vize.

Považujete jmenování do nové funkce za závazek, výzvu nebo spíš za radost?
Jmenování považuji za obrovský závazek vůči celé klinice, fakultě a také nemocnici. Přál bych si, aby tato výzva byla i radostí a abych vybudoval pracoviště, kde budou spokojení pacienti i zaměstnanci, tak jak tomu bylo doposud. 

Co byste chtěl do budoucna na klinice změnit, zlepšit, nebo co naopak funguje a chcete to rozhodně ponechat? Jaké jsou vaše plány a vize?
Byl bych moc rád, kdyby se podařilo více provázat výuku a běžný provoz, abychom mohli studentům ukázat, co dermatologie obnáší prakticky. Dále bych si přál posílit výzkumnou část pracoviště a motivovat pro vědu a poznání naše mladé lékaře. Hlavním cílem ve vedení kliniky bude stabilizace pracoviště v nových prostorách v Londýnské ulici, budu se snažit navázat a rozvinout výzkumné cíle pracoviště s podporou mladých kolegů ve vědecké činnosti včetně mezioborové a mezinárodní spolupráce. Dalším cílem bude zkvalitnění výuky studentů s podporou praktických stáží a rozvinutí diagnostické a terapeutické možnosti pracoviště ku prospěchu pacientů. 

Jak vidíte vaši kliniku za 10 let?
Jako moderní pracoviště, které využívá nejmodernější diagnostické a terapeutické modality kožních a venerologických onemocnění. Bylo by pěkné se vyrovnat nejslavnějším pracovištím v zahraničí zejména ve výzkumných otázkách. 

Doc. MUDr. Ondřej Kodet, Ph.D., je absolventem 2. LF UK. Na Dermatovenerologickou kliniku 1. LF UK a VFN nastoupil v roce 2009 a současně začal pracovat i v  Anatomickém ústavu 1. LF UK, kde pod vedením pana profesora Smetany a as. Laciny obhájil Ph.D. práci, za kterou obdržel v roce 2015 mezinárodní cenu The Dimitris N. Chorafas Foundation. V roce 2022 byl jmenován docentem za práci věnovanou nádorovému mikroprostředí melanomu. Zabývá se nádorovou problematikou kožních nádorů, imunoterapií kožních nádorů, autoimunitními bulózními dermatózami a systémovým onemocněním pojiva.

Foto: Veronika Vachule Kodetová