Jídlo jako zásadní součást léčby

Představujeme práci nutričních terapeutů na oddělení a ve stravovacím provozu

Nutriční terapeuti na oddělení se pacientům věnují pravidelně, pokud to vyžaduje jejich aktuální zdravotní stav, denně. Pročítají kalorický příjem podle zaznamenaného jídelníčku, sledují laboratorní hodnoty a společně s ošetřujícím lékařem vyhodnocují, zda nastavená terapie funguje, případně co je potřeba změnit.

U hospitalizovaných pacientů řešíme zejména pacienty v riziku podvýživy. Jsou to ti, kteří nechtěně hubnou a mají sníženou chuť k jídlu,“ přibližuje práci nutričních terapeutů na oddělení Bc. Petr Boček z nefrologické kliniky a pokračuje: „Tito pacienti jsou vyhledáváni pomocí nutričního screeningu, tedy krátkého dotazníku, který se vyplňuje při přijetí pacienta a následně každý týden. Dobrý stav výživy pomáhá snižovat riziko komplikací a je důležitou součástí léčby.“

Neméně zásadním úkolem je seznámit pacienta s dietou, kterou mu lékař naordinoval, a vysvětlit její funkci. „Já se specializuji na nefrologii, často vysvětluji dietu diabetickou při prvozáchytu cukrovky, dietu s úpravou draslíku, fosforu a bílkovin, jak už v predialyzačním období, tak v dialyzačním,“ vypočítává Bc. Petr Boček.

Důležitá je také role nutričních terapeutů na lůžkách JIP, kde musí umět sladit nutriční bilanci (výpočet energie a živin) s dalšími aspekty léčby a celkovým stavem pacienta, k nimž patří vysoká horečka, zánětlivý stav, připojení na ventilátor a řada dalších.

Pacienti mívají občas velmi zvláštní požadavky
„Díky skvělé a velmi flexibilní kuchyni si můžeme dovolit pacientům poskytnout kvalitní nutriční péči a reagovat i na velmi specifické požadavky, i když některé výhrady jsou opravdu kuriózní, třeba že banány způsobují artrózu nebo že když je měsíc v novu, nelze konzumovat mléčné výrobky,“ komentuje Petr Boček a dodává: „Samozřejmě, pokud se jedná o požadavky náboženské týkající se konzumace masa či etické u vegetariánství a veganství, vždy se snažíme vyjít vstříc a vymyslet vhodné řešení pro pacienta individuálně. Málokdy se setkávám s takovým přáním, které by se nedalo alespoň částečně splnit.“

Pracuje se i s úpravou porcí
Některé diety musí nutriční terapeuti různě prokombinovat, zvlášť když má pacient více omezení v jídelníčku. „Vybíráme jídla z našeho jídelního lístku, ale někdy je potřeba využít zcela jiných potravin, hlavně u pacientů s potravinovými alergiemi. Když mají pacienti sníženou chuť k jídlu, můžeme jim celodenní jídlo rozdělit i do svačin nebo druhých večeří nebo přidat přídavky dle jejich chuti.“
Pokud není pacient schopen jíst potřebné množství stravy, doporučují další řešení. Podle množství snězené stravy je to doplnění sippingem (tj. výživa určená k popíjení), případně enterální (podávanou do trávicího traktu pacienta) nebo parenterální (intravenózní) výživa. Ve chvíli, kdy je nastavení výživy velmi komplikované, je nutné domluvit s ošetřujícím lékařem konzilium lékaře nutricionisty.
„Samotnou dietu ordinuje lékař a my jsme mu vždy k dispozici z hlediska konzultace o její vhodnosti či průběžné úpravy. Musím říct, že nám v tomto lékaři více důvěřují a my se na oplátku snažíme poskytnout nejlepší možnou variantu, aby strava pomáhala zlepšovat zdravotní stav pacienta,“ uzavírá Petr Boček. 

O hladu nenecháme nikoho

Dietní systém ve VFN má kolem 40 různých diet, samostatně se připravuje Dieta základní ve zdraví (3 FIT) a Dieta základní v riziku (3 MAL), pak mnoho dalších v menším množství: bezlepková, pankreatická, vegetariánská, dysfagická… Připočítejme individuální stravu pro pacienty s potravinovými alergiemi, metabolickým onemocněním, obědy pro zaměstnance a jídlo pro mateřskou školu VFN. To všechno je v režii nutričních terapeutů ve stravovacím provozu.

Střídají se ve směnném provozu v 6 lidech (plus dva pro administrativu) denně, včetně víkendů a svátků. Plánují a sestavují jídelní lístky pro všechny diety a receptury, aby sklad i kuchaři měli včas podklady pro objednání surovin a přípravu jídel. „Třikrát za den nám každé oddělení posílá aktuální stavy pacientů, abychom vydali přesné množství diet,“ vysvětluje úseková nutriční terapeutka Dita Ballá a pokračuje: „Když nastoupí pacient v době, kdy už se vše v kuchyni připravuje, nenecháme ho rozhodně hladovět. Dostane náhradní stravu – jídlo vhodné téměř pro každou dietu – pečenou tresku s bramborovou kaší.

Přísná kontrola na prvním místě
Některá jídla vyžadují přesné odvážení potravin i zvláštní technologickou úpravu a nutriční terapeut musí kuchaři vysvětlit přesný postup, aby nedošlo k poškození zdraví pacienta. „Když kuchaři uvaří všechna jídla, zkontrolujeme pokrmy po stránce chuťové a jejich konzistence, a když je za nás vše v pořádku, povolujeme výdej stravy. Kontrola tabletu každého pacienta, zda obsahuje přesně to, co má mít, je samozřejmostí,“ vypočítává Dita Ballá a upozorňuje: „Dbáme na to, aby i ta nejpřísnější dieta měla v rámci možností jídlo dobře dochucené.“  

Názor pacientů se rozhodně počítá

Jednou za tři měsíce provádějí nutriční terapeuti mezi pacienty na klinikách průzkum, jak jsou spokojení. „Samozřejmě se nezavděčíme každému, někdo má pocit, že je jídlo slané nebo zase málo slané, že příliš často zařazujeme ryby,“ usmívá se Dita Ballá. „Podněty ale prověřujeme a někdy měníme celé receptury nebo jídla. Znamením, že není něco v pořádku, je i vracení některého z jídel ve větším množství. Naopak se i stane, že v tabletu najdeme lístek s pochvalou. To potěší a dodá impuls do další práce.“

Nutriční terapeuti ve stravovacím provozu někdy stojí před hodně náročnými úkoly. „Vzpomínám na pacientku, která měla bezlepkovou a bezmléčnou stravu. Jen pro představu: jde o vyloučení všech výrobků z mouky a všech mléčných výrobků. Pacientka byla zároveň vegetariánka, nejedla tedy ani maso a uzeniny. A k tomu bylo třeba, aby se dobře najedla.“

TOP oblíbených jídel mezi pacienty

  • Smažený řízek s bramborovou kaší
  • Hovězí svíčková pečeně s houskovým knedlíkem
  • Kuřecí stehno po indicku s rýží
  • Pečené hovězí maso se zeleninou a celerovým pyré
  • Krůtí pečeně na švestkách a pórku se šťouchanými brambory
  • Těstoviny s boloňskou omáčkou z červené čočky s parmezánem
  • Treska v petrželové omáčce s kuskusem se sušenými rajčaty
  • Kroupové rizoto s houbami, vejcem a sýrem
  • Krůtí kebab a čočkové ragú se zeleninou
  • Hovězí tagine s bylinkovým kuskusem